U stručnoj literaturi, nevoljni pokret koji se događa neposredno prije nego što netko zaspi obično se naziva hipnotički trzaj. Ova reakcija prirodni je odgovor tijela na početak sna, uzrokujući nagli trzaj ili grč koji nas često probudi prije nego što smo potpuno zaspali.

Jeste li ikada razmišljali o razlozima nastanka ovog fenomena? Predstavljamo vam odgovor na ovaj upit. Iznenadni trzaj koji vaše tijelo doživi tijekom noći iznenađujuće je učestalo iskustvo, jer ga je prijavilo 70% pojedinaca.

Prema Ellen Wermter, glasnogovornici Vijeća za bolji san i medicinskoj sestri, čin utonuća u san ekvivalentan je značajki automatskog spremanja podataka u tehnologiji.

“Kada pojedinac počne tonuti u san, njegovi mišići imaju tendenciju opuštanja i opuštanja. Ponekad, mozak pogrešno tumači ovaj osjećaj opuštenosti kao osjećaj pada, uzrokujući da aktivira mišiće i potakne kontrakciju”, pojasnila je.

Prema njezinim riječima, nevoljni trzaji mišića mogu se dogoditi spontano bez ikakvog vidljivog razloga. Ipak, postoje neki čimbenici koji mogu pridonijeti njihovoj pojavi, kao što su stres, intenzivna tjelesna aktivnost i uzimanje određenih lijekova.

Prema njegovim riječima, ovi grčeviti pokreti prevladavaju kod osoba koje su dobrog zdravlja, ali određeni čimbenici poput iscrpljenosti, nedostatka sna ili konzumacije stimulirajućih tvari poput kofeina mogu pojačati učestalost i žestinu ovih pokreta.

Uobičajeno je da pojedinci dožive iznenadne kontrakcije mišića, poznatije kao hipnički trzaji, tijekom prijelaza iz budnog stanja u san. Iako ti trzaji nisu razlog za zabrinutost, mogu se pojaviti kod inače zdravih osoba. Postoje različiti čimbenici koji mogu pridonijeti njihovoj pojavi, a koje vrijedi razmotriti.

Vjerojatno je da su obrasci spavanja naših prethodnika tijekom noći imali trajan utjecaj na našu današnju sklonost drijemanju. Također je moguće da je ova sklonost evolucijska osobina, potječe iz daleke prošlosti kada su ljudi spavali na drveću, a hipničko trzanje služilo kao preventivna mjera protiv pada.

Postoji nekoliko zanimljivih teorija oko uzroka ovih trzaja, iako je točan razlog još uvijek nepoznat. Jedan prijedlog je da je to nusproizvod evolucije. Osim toga, postoje dokazi koji sugeriraju da različiti čimbenici poput stresa, tjeskobe, kofeina i tjelovježbe mogu potaknuti ili pogoršati te grčeve.

Oglasi - Advertisement