Zmije su često neželjeni gosti u našim domovima i vrtovima. Postoje jednostavni načini da smanjite mogućnost njihovog naseljavanja u vašem vrtu, posebno uređenjem prostora.

Da biste smanjili pojavu zmija, važno je eliminisati potencijalna skrovišta koja privlače i zmije i njihov plijen, kao što su miševi i glodari. Redovno košenje trave i šišanje živica, posebno onih niskih, može biti od velike pomoći. Takođe, skladištenje drveta i kamenja dalje od vrta i kuće može smanjiti šanse za naseljavanje zmija. Hranu za kućne ljubimce treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama.

Ako je vaše područje posebno podložno zmijama, razmislite o sledećim promenama:

  • Redovito vrtite da uklonite privlačne elemente za zmije, kao što su otpaci, rupe i izrasline.
  • Podrežite travu kako biste uklonili skrovišta za zmije.
  • Razmislite o postavljanju ograde otporne na zmije, koja bi trebala biti postavljena u ravni sa tlom, nagnuta prema van, sa visinom od najmanje 100 cm i dubinom od najmanje 120 cm.
  • Koristite materijale koji otežavaju klizanje zmija, kao što su listovi božikovine, šišarke, ljuske jajeta i šljunak.

Pored toga, sadnja određenih biljaka može pružiti prirodno sredstvo za odbijanje zmija. Biljke poput nevena, limunske trave i pelina su poznate po svojim repelentnim svojstvima. Ove biljke ne samo da će odbiti zmije, već će i dodati lepotu i aromu vašem vrtu.

Oglasi - Advertisement