Kada se osoba tek uključi u sportske ili druge fizičke aktivnosti, ili se vraća nakon duže pauze, česta je pojava ukočenosti mišića. Ova neugodna pojava obično se osjeća između 8 i 24 sata nakon vježbanja, a uzrokovana je intenzivnim radom mišića.

Da biste ublažili ovaj osjećaj, postoji nekoliko savjeta, uključujući i konzumaciju određenih namirnica koje mogu smanjiti šanse za nastanak ukočenosti:

1. Kajenski biber: Ovaj začin je poznat kao prirodni analgetik koji može ublažiti bol. Sadrži spojeve koji pomažu u blokiranju osjećaja boli, čineći ga korisnim u oporavku nakon fizičkih napora.

2. Namirnice bogate vitaminom C: Za brži oporavak, važno je konzumirati namirnice bogate vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C. Citrusno voće, jagode i brokoli su izvrsni izvori ovog vitamina.

3. Mlijeko: Mlijeko je izvrstan izbor za obnavljanje energije, što ga čini jednom od najboljih namirnica za smanjenje ukočenosti. Preporučuje se konzumacija čaše mlijeka oko 90 minuta nakon završetka treninga.

4. Hrana bogata taurinom: Taurin je aminokiselina koja se sve više koristi u svrhu oporavka mišića. Može se pronaći u piletini, morskim plodovima, ribi, jajima i pivskom kvascu.

5. Kafa: Kafa sadrži fenole i kofein, koji su ključni u blokiranju učinka adenozina – spoja koji uzrokuje bol i koji se oslobađa tijekom upalnih procesa u mišićima. Kafa može pomoći u smanjenju boli i sprječavanju ukočenosti.

Uz pravilnu prehranu, dovoljno odmora i hidratacije, možete znatno smanjiti osjećaj ukočenosti mišića nakon vježbanja.

Oglasi - Advertisement