U prehranu starijih osoba treba uključiti proizvode specifične za tu starosnu grupu. Svako od nas treba paziti na to što jede. Portal newsy.gotujmy otkrio je koje proizvode starije osobe trebaju jesti što više. Što smo stariji, važnije je paziti na kvalitetu hrane koju konzumiramo. Kako starimo, tijelo polako gubi snagu i regenerativne sposobnosti, stoga je važno podržati ga pravilnom prehranom.

Iako malo ljudi to shvaća, postoji grupa proizvoda koju treba posebno uključiti u tjednu prehranu starijih osoba. Pogledajte kako bi trebala izgledati ishrana starijih osoba. Starije osobe trebaju konzumirati što više mliječnih proizvoda. Govorimo uglavnom o fermentiranim namirnicama kao što su jogurt, sir i kefir. Pogodan je i svježi sir, bilo da je mekan ili u grudicama. Preporučuje se konzumacija do tri šalice ovih proizvoda dnevno.

To može uključivati jogurt (prirodni ili voćni – najbolje domaći i bez dodatka šećera), kefir, ali i mlaćenicu i kiselo mlijeko. Fermentirani mliječni proizvodi sadrže zdrave bakterije koje poboljšavaju crijevnu floru.

Osim toga, redovita konzumacija ovih proizvoda može smanjiti rizik od bolesti cirkulacije, regulirati razinu kolesterola i krvni tlak. Dijeta za starije osobe treba biti pažljivo planirana, jer čak 10 posto starijih osoba jede manje nego što im je stvarno potrebno. Gubitak apetita, uzrokovan lijekovima ili starošću, može dodatno oslabiti tijelo. Starijim ljudima često nedostaju vitamin D, vitamin B, proteini, kalij, kalcij i magnezij. Osim mliječnih proizvoda, prehrana starijih osoba treba uključivati i sljedeće proizvode:

  • Najmanje 5 porcija voća i povrća dnevno (3/4 povrća, 1/4 voća), po mogućnosti u sirovom obliku ili kao sok,
  • Hleb od celog zrna,
  • Ovsenu kašu,
  • Guste juhe,
  • Orahe,
  • Biljna ulja,
  • Bijelo meso i ribu – po mogućnosti dva puta tjedno.

Treba ograničiti unos soli i šećera, kao i zasićenih masti koje se uglavnom nalaze u crvenom mesu, odnosno govedini i svinjetini. Starije osobe trebaju jesti redovito, s otprilike 5 obroka dnevno, od kojih je barem jedan topli. Želim vam dobro zdravlje!

Oglasi - Advertisement