U novom izvještaju, The Economist istražuje utjecaj društvenih mreža na djecu, konzultirajući se s ekspertima kako bi razjasnili potencijalnu povezanost između mentalnog zdravlja mladih i vremena provedenog online.

Izdvajamo nekoliko ključnih točaka iz njihove analize:

Pokretanje rasprave u Velikoj Britaniji: Grupa roditelja u Velikoj Britaniji pokrenula je online forum koji sada broji preko 60,000 članova, a cilj im je smanjiti korištenje pametnih telefona među djecom. Ovo ilustrira koliko je ova tema važna u suvremenom društvu.

Globalne inicijative: Primjeri iz različitih krajeva svijeta, uključujući zakonske prijedloge u Floridi i Velikoj Britaniji, ukazuju na rastuću globalnu zabrinutost za zdravlje mladih koji su previše izloženi digitalnim medijima.

Utjecaj na mentalno zdravlje: Studije pokazuju da je mentalno zdravlje mladih počelo naglo opadati s rastom popularnosti pametnih telefona i društvenih mreža. To se odražava u sve većem broju depresivnih epizoda i samoubistava među mladima, posebno među tinejdžerkama.

Istraživačka otkrića: Nekoliko studija, uključujući one provedene na Stanfordu i NYU, sugerišu da ograničavanje korištenja društvenih mreža može poboljšati mentalno zdravlje, ali uzročno-posljedične veze još uvijek nisu potpuno jasne.

Različiti pogledi: Stručnjaci poput Petea Etchellsa smatraju da ne bi trebalo generalizirati efekte društvenih mreža, naglašavajući da neka djeca mogu imati koristi od online interakcija dok druga mogu iskusiti negativne posljedice.

U osnovi, dok se stručnjaci trude definirati i ograničiti potencijalno štetne aspekte online interakcija za mlade, obični korisnici već traže načine da sami moderiraju svoju upotrebu i izloženost.

Oglasi - Advertisement