Zemljotres je večeras pogodio područje Bosne i Hercegovine, izazvavši podrhtavanje tla koje se osjetilo u brojnim gradovima. U slučaju potresa, u nastavku vam donosimo nekoliko vrijednih savjeta.

U slučaju potresa ključno je ostati smiren i ne prepustiti se panici jer panika može imati kobne posljedice. Kada se osjete prva podrhtavanja, preporučljivo je brzo evakuirati niže prostorije i potražiti zaklon na otvorenim prostorima, osiguravajući sigurnu udaljenost od drveća, uličnih svjetiljki, električnih kablova i zgrada. Za one koji se nalaze na višim katovima preporuča se skloniti se uz nosive zidove, okvire vrata ili u unutarnji kut sobe, ispod stola, a oči zaštititi rukama. Važno je distancirati se od staklenih površina i pregradnih stijena te suzdržati se od uporabe šibica i otvorenog plamena, kako je izričito navedeno u uputama.

Kada ste u vozilu, važno je izbjegavati zaustavljanje na mostovima, ispod podvožnjaka, ispod električnih kablova i u tunelima. Umjesto toga, pronađite otvoreno područje gdje ćete se zaustaviti i ostati u automobilu.

Nakon što se prvotno podrhtavanje smiri, evakuirajte prostorije najpristupačnijim putem i osigurajte da sa sobom ponesete bitne stvari. Izbjegavajte korištenje dizala i radije se odlučite za stepenice. Ne zaboravite isključiti struju na glavnom prekidaču i zatvoriti glavni ventil za plin i vodu. Ključno je dati prioritet suosjećanju i ponuditi pomoć onima kojima je potrebna, ali suzdržati se od premještanja osoba s teškim ozljedama. Za konzumaciju koristite samo flaširanu vodu.

Slijedite smjernice dane putem javnih komunikacijskih kanala. U slučaju da se nađete zarobljeni ispod krhotina, ostanite mirni i potražite pomoć lupajući po cijevima spojenim na sustave vode i centralnog grijanja. Ipak, preporučljivo je štedjeti energiju, kako stoji u uputama koje je ranije izdala Uprava za državnu službu Kantona Sarajevo.

Oglasi - Advertisement