Novak Đoković zaradio preko 4,5 miliona dolara u 2023. Udruženje profesionalnih tenisera (ATP) objavilo je zaradu tenisera na turnirskim bonusima za “2023” i potvrdilo da Novak nije dobio svoj (najveći!) bonus jer nije dovoljno nastupao na Mastersu. Ali nije, jer mu je u proljeće bio zabranjen ulazak u SAD jer nije bio vakcinisan. Vladina zabrana je tada još uvijek bila na snazi, a nakon što je “ukinuta” prije ljeta, Novaku je dozvoljeno da otputuje preko okeana da igra, što je iskoristio za osvajanje dubla u Sinsinatiju i US Openu.

Međutim, s obzirom na to da mu nije bilo dozvoljeno da učestvuje na utakmicama u Indijan Velsu od 6. do 13. marta (šampion je postao Karlos Alkaraz), te mečevima u Majamiju od 20. do 27. marta (šampion je poražen od Daniela Medvedeva podignut), lokalna vlast i njihova odluka dovela je do toga da Novak izgubi ogromnu platu.

Novak Đoković vodi tenisere kroz istorijsku sezonu, sa prihodima od turnira koji su dostigli 15.952.044 dolara, a četiri igrača su zaradila više od 10 miliona dolara. Tu su još Karlos Alkaraz (15,1 milion), Daniil Medvedev (11,5) i Janik Siner (10,4 miliona), a slede Andrej Rubljov (6,5 miliona), Aleksandar Z Verev (5,6 miliona)…ovo je njihov bonus prihod:

Novak Đoković – 0
Carlos Alcaraz – 4.443.073
Daniil Medvedev – 2.308.344
Janik Sina – 2.106.872
Andrej Rubljov – 1.082.956
Aleksandar Zverev – 718.662
Kratkim pogledom na ovu listu, lako možemo zaključiti da je Novakov prihod od nagrade dostigao najmanje 4,5 miliona dolara, ali “zbog njegovog odsustva sa više od tri Masters 1000 događaja, novčana nagrada je smanjena za 100%”. Kao i kod Indijan Velsa i Majamija, Novak nije nastupio u Madridu, na koji je bio prinuđen zbog povrede. Novak je nakon nastupa u Monte Karlu i Banjaluci preskočio Španiju, a u kombinaciji sa neputovanjem u Sjedinjene Američke Države ovo mu je treći Masters koji je propustio, a koštao ga je milione dolara ogromne plate.

Pošto zabrana nevakcinisanih igrača više ne važi u Sjedinjenim Državama, on će imati priliku da igra na prolećnoj američkoj turneji ove predstojeće sezone sa šansom da zaradi novčanu nagradu.

Oglasi - Advertisement