Ovo korisno sjeme, poznato i kao kanarinac sjeme ili ptica sjemenke, često se koristi za hranjenje ptica, ali jeste li znali da je i za ljude veoma korisno?

Sadrži obilje aminokiselina i enzima koji su iznimno korisni za ljudski organizam. Jedan od ključnih enzima u ovom sjemenu je lipaza, koja pomaže u razgradnji masnih stanica, olakšavajući brzu apsorpciju kroz crijeva. Osim toga, lipaza je bogata hranjivim tvarima i može pomoći u ublažavanju simptoma loše probave i celijakije. Proteini u ovom sjemenu su lako probavljivi i manje štetni za ljudski organizam.

Ovo sjeme također sadrži različite vrste biljnih proteina, korisnih za usporavanje procesa starenja i zatezanje kože. Može potaknuti regeneraciju gušterače, što pomaže u kontroli dijabetesa. Enzimi prisutni u sjemenu su prirodni lijek koji smanjuje oticanje unutarnjih organa, poput bubrega, jetre i gušterače.

Osim toga, sjeme pomaže u eliminaciji viška tekućine iz tijela i učinkovito je u liječenju hipertenzije. Korisno je i za razne zdravstvene probleme, uključujući gastritis, čireve na želucu, giht, edem, pretilost, natečen trbuh, celulit, te može pomoći u liječenju ciroze jetre.

Evo što trebate učiniti: Potopite 5 kašika sjemena u vodu preko noći. Ujutro procijedite vodu i stavite namočeno sjeme u blender. Po želji dodajte malo mlijeka ili voća i dobro izmiksajte.

Tako pripremljeno mlijeko je nutritivno bogat i energetski napitak, savršen za početak dana ili kao umirujući napitak navečer. Preporučuje se piti toplo u večernjim satima.

Oglasi - Advertisement