63-godišnji Ali Dzafar i njegov 29-godišnji sin Yusef Dzafar proglašeni su krivima za nezakonito dobivanje 20 milijuna dolara od dobitaka na lutriji i namjerno davanje lažnih podataka u svojim poreznim prijavama kako bi izbjegli plaćanje 6 milijuna dolara poreza.

Američko državno odvjetništvo za okrug Massachusetts objavilo je da su Ali i njegov sin osuđeni na zatvorsku kaznu. Ali će služiti kaznu od pet godina, dok će njegov sin biti u zatvoru 50 mjeseci. Osim toga, upućeno im je da vrate više od 6 milijuna dolara i predaju svu zaradu stečenu svojim lažnim aktivnostima. Prošlog prosinca proglašeni su krivima za višestruke optužbe, uključujući prijevaru Porezne uprave, pranje novca i podnošenje krivotvorene porezne prijave.

Vršitelj dužnosti glavnog državnog odvjetnika Joshua S. Levi izjavio je u priopćenju za javnost da se radi o složenom slučaju porezne prijevare, gdje su dvojac otac i sin godinama uspjeli prevariti Državnu lutrijsku komisiju Massachusettsa i Poreznu upravu, što je rezultiralo zlouporabom milijuna dolara poreznih obveznika.

Varajući službenike, uspjeli su izbjeći otkrivanje dok su pažljivo gradili ogromnu mrežu za širenje svoje lutrijske prijevare diljem Massachusettsa. Odvjetnik Valeri S. Karter otkrio je da dvojac otac i sin namjerava osporiti presudu. Vrijedno je napomenuti da je Mohamed Jafar, Yusefov drugi sin koji je igrao ulogu u shemi, priznao da je počinio poreznu prijevaru prethodne godine.

Proveo strategiju koja se obično naziva shema “deset posto”.

Državna rizničarka i predsjednica komisije za lutriju, Debora B. Goldberg, naglasila je suradničke napore između lutrije i policije u borbi protiv nezakonitih aktivnosti. Ova je odluka rezultat godina predanog rada usmjerenog na očuvanje integriteta lutrije.

Prema optužnici, optuženici su se od 2011. do lipnja 2020. godine u suradnji sa supočiniteljima bavili pranjem novca. Njihova je shema uključivala kupnju dobitnih lutrijskih listića od pojedinaca diljem zemlje koji su svoju nagradu radije zamijenili za gotovinu umjesto da je sami zatraže. Ova im je strategija omogućila da izbjegnu prijavu dobitaka državnoj komisiji, koja je zakonski dužna zadržati sredstva za neplaćene poreze i alimentacije prije isplate nagrade.

Prema službenom priopćenju, prodavači lutrije kupovali bi dobitne listiće od stvarnih dobitnika, a zatim bi potvrdili transakciju prije nego što potraže novac od nagrade kao svoj vlastiti. Ured državnog odvjetnika objavio je da će Povjerenstvo za lutriju Massachusettsa poduzeti korake poništavanjem licenci svim prodavačima lutrije za koje se utvrdi da su krivi za sudjelovanje u prijevarnim aktivnostima. Tužitelji su optužili obitelj Jafari da je nezakonito otkupila više od 14.000 ulaznica, u vrijednosti od nevjerojatnih 20 milijuna dolara, korištenjem sheme “deset posto”. Osim toga, optuženici su također uspjeli izvući korist iz svog nedoličnog ponašanja namjernim lažnim prikazivanjem dobitaka u svojim poreznim prijavama, efektivnim izbjegavanjem saveznog poreza na dohodak i primanjem lažnih povrata poreza.

Jolene Simpson, posebna agentica zadužena za kriminalističke istrage Porezne uprave u Bostonu, izjavila je da su Jafarovi umjesto da iskoriste svoju poslovnu stručnost i sposobnosti za osnivanje legitimnog obiteljskog poduzeća, sudjelovali u zamršenoj shemi prijevare poreza i lutrije koja traje desetljeće.

Oglasi - Advertisement