Pečenje jedemo tokom cele godine, mada prevashodno u zimskim mesecima, a sasvim sigurno je izraz “cena pečenja” jedan od onih koje najviše pretražujemo na internetu uoči praznika. Naravno, dobar deo kupaca ide i onim “drugim putem” – direktno u mesaru ili kod svog proverenog domaćina.

Tako je i ove godine učinila jedna Kruševljanka, M. N. (30), koja je nekoliko dana pred katolički Božić koji je proslavila s porodicom 25. decembra, krenula na isto, provereno mesto po dva kilograma pečenja.

– Samo što me šlog nije strefio! Pet hiljada dinara za 2 kile prasećeg pečenja. Nekada je pečenje u Kruševcu po kilogramu moglo da se uzme za oko 1.500 dinara, a možemo uzeti u obzir i Stopanju, selo u blizini, gde se svakog septembra održava pečenjijada. To je jedno od najpoznatijih mesta u Srbiji za dobro pečenje – priča M. N.

Kaže da ljudi, neretko, odlaze namenski u Stopanju, kako bi dobro prošli sa cenom, ali i da bi dobili ukusno i kvalitetno meso. Ipak, kaže da se i u samom gradu Kruševcu može kupiti dobro pečenje na više mesta.
Dakle, da se zaključiti da su mnoge pečenjare, verovatno, formirale konkurentne cene. Ali, postavlja se pitanje šta je to konkurentna cena za praseće pečenje – i to ne ove godine – već ovog meseca?

– Pre samo mesec dana, kupujući prase za Svetog Đorđa, cenu žive vage sam plaćala 450 dinara, a sada ta cena ide na 650 dinara, za samo mesec dana! Prase od 27 kilograma, sa pečenjem, sečenjem i tzv “rukom”, platila sam 16.900, a sve to bi me sada, za Božić, koštalo mnogo skuplje. Ljudi su šokirani i pitaju se kako će obezbediti meso za praznike – objašnjava nam dalje ova mlada Kruševljanka i dodaje:

“Poslednjih dana cena pečenog prasećeg mesa je vrtoglavo porasla, ide na čak 2.500 dinara po kilogramu”.

Šta je uzrok rasta cene?

Podsetimo, svinjska kuga je prethodnih meseci desetkovala torove sa prasićima širom Srbije, a posebno u zapadnom delu zemlje, tako da je ponuda svinjskog mesa smanjena, a potražnja – naročito tokom predstojećih prazničnih dana – ogromna.

U Čačku, gradu poznatom po ovom mesnom delikatesu, cena prasećeg pečenja je 2.200 dinara, dok je jagnjetina 2.500. Doduše, te cene smo zabeležili početkom decembra, a budući da je za nekoliko dana Nova godina, a onda nam stiže i Božić, očekivano je da će trgovci podići cene da ostvare veću zaradu.

U ovim danima se uvek javlja i dobro poznati zakon ponude i potražnje, jer ako mesa nema za sve – a potražnja je velika, onda se formira nešto viša cena koja prirodno “pravi selekciju” među kupcima.

Oglasi - Advertisement