Nekoliko karakteristika koje djeca nasljeđuju mogu biti dominantnije od strane očevih gena, prema Family Education.

Većina nasljednih osobina prenosi se od oba roditelja od rođenja, a izbjegavanje ovih nasljednih karakteristika često nije moguće.

Djeca najčešće nasljeđuju sljedeće stvari od očeva:

  1. Uticaj očeve dobi na razvoj – Genetičarka Dana Breset ističe da djeca rođena od očeva starijih od 45 godina imaju veću vjerovatnoću za poteškoće u učenju te sklonost ka depresiji i anksioznosti.
  2. Odredjivanje pola djeteta – Ako otac izražava razočaranje zbog pola djeteta, treba znati da su upravo muškarci odgovorni za određivanje biološkog spola djeteta. Muškarci prenose ili X ili Y hromozom, koji kombinovan s majčinim X hromozomom, određuje pol djeteta.
  3. Visina – Fizički izgled, posebno visina, može biti više povezan s očevim nego majčinim genima. Postoje dokazi da geni oca igraju značajnu ulogu u određivanju visine djeteta. Dana Breset navodi da su djeca visokih očeva vjerovatnije da će i sama biti visoka.

Ove informacije ističu važnost očevih gena u nasljeđivanju određenih karakteristika, ali je važno zapamtiti da genetički doprinos oba roditelja zajedno oblikuje jedinstveni skup osobina kod djeteta.

Oglasi - Advertisement