Reumatoidni artritis predstavlja hronično zapaljensko oboljenje koje najčešće zahvata zglobove, a može utjecati i na kožu, oči, pluća, srce i krvne sudove. Ovo autoimuno oboljenje češće pogađa žene, a loše životne navike kao što je pušenje mogu dodatno pogoršati prognozu bolesti.

Bolest obično uzrokuje bolno oticanje zglobova koje može dovesti do njihovog oštećenja i deformacije. Novi lijekovi su znatno unaprijedili mogućnosti liječenja, no teški oblici bolesti mogu dovesti do invalidnosti, navodi Mayo Clinic.

Simptomi reumatoidnog artritisa uključuju osjetljive, tople, otečene zglobove, ukočenost koja se pogoršava ujutro ili nakon neaktivnosti, umor, temperaturu i gubitak apetita. U ranoj fazi, bolest najčešće pogađa male zglobove, da bi se kasnije proširila na veće. Oko 40% ljudi s reumatoidnim artritisom osjeća simptome koji nisu povezani sa zglobovima. Tijek bolesti karakteriziraju periodi aktivnosti i remisije.

Važno je posjetiti liječnika kod trajne nelagode ili oticanja zglobova. Iako genetika igra ulogu u razvoju bolesti, faktori poput pušenja i prekomjerne težine mogu povećati rizik od njenog razvoja.

Komplikacije reumatoidnog artritisa obuhvaćaju osteoporozu, reumatoidne čvorove, Sjogrenov sindrom, povećan rizik od infekcija, abnormalnu tjelesnu strukturu, sindrom karpalnog tunela, probleme sa srcem i plućima, te povećan rizik od limfoma. Važno je kontinuirano pratiti i upravljati ovom bolesti kako bi se smanjio rizik od ovih komplikacija.

Oglasi - Advertisement