Veliki kašalj, često nazivan i “stodnevni kašalj”, predstavlja zdravstveni izazov koji zahtijeva pažnju i razumijevanje. Iako može trajati duže vrijeme, njegovi simptomi se mijenjaju tokom različitih faza bolesti.

Karakteristike i Uzroci Velikog Kašlja

Ovaj respiratorni poremećaj uzrokovan je bakterijom Bordetella pertussis. Glavni simptomi uključuju uporni kašalj koji traje duže od dvije sedmice, često praćen grčenjem mišića i osjećajem mučnine. Simptomi mogu varirati i uključuju intenzivne napade kašlja, crvenilo lica, otečene očne kapke, promjene na koži poput pojačane vidljivosti vena i svraba, te opću slabost i iscrpljenost.

Dijagnoza i Simptomi

Dijagnoza velikog kašlja se postavlja na osnovu identifikacije bakterije Bordetella pertussis pomoću PCR testa. Specifični simptomi kao što su cijanoza (plavkasta promjena boje kože) i bljedilo, kao i povećanje broja leukocita i limfocita u krvi, mogu ukazivati na ovu bolest.

Faze i Trajanje Simptoma

Bolest prolazi kroz više faza. Početna faza podsjeća na običnu prehladu, a slijedi je faza koja može trajati do šest sedmica, karakterizirana napadima kašlja koji se pojačavaju noću. U težim slučajevima, mogu se javiti i konvulzije ili gubitak svijesti.

Savjeti za Prevenciju i Oporavak

Prevencija velikog kašlja obuhvata vakcinaciju i izbjegavanje izloženosti izvorima infekcije. Oporavak bez odgovarajuće terapije može trajati dodatnih 6 do 10 sedmica. Važno je biti svjestan simptoma i obratiti se liječniku za adekvatno liječenje i savjete.

Oglasi - Advertisement