Kožne promjene na licu ili vratu mogu biti rezultat različitih faktora, uključujući alergijske reakcije ili neadekvatnu higijenu. Doktor Dejan Jonev, pedijatar iz Doma zdravlja Čukarica, ističe da virusni osipi često zahvaćaju stopala, šake, trup, lice i vrat.

Razlikovanje infekcije i koprivnjače

Kada se osip pojavi na ovim područjima, obično je riječ o infekciji, a često je praćen i drugim simptomima. U dječijoj dobi, kožne promjene često su posljedica alergijskih reakcija, najčešće na hranu, što rezultira pojavom koprivnjače. Koprivnjača se može javiti na bilo kojem dijelu tijela i može migrirati s jednog mjesta na drugo. Isključivanje specifične namirnice iz prehrane je ključno za liječenje.

Prepoznavanje alergijskih reakcija

Dr Jonev naglašava da, pored osipa, simptomi poput curenja i svraba nosa, peckanja u očima, suhog i iritantnog kašlja, produktivnog kašlja, peckanja oko usta, crvenila i svraba, poremećaja sna i osjećaja kratkoće daha također mogu ukazivati na alergiju kod djece.

Kožne promjene i higijena

Ako je osip na tijelu djeteta tačkast, žućkaste boje i vidljiv na svim dijelovima tijela, posebno na trupu, to može biti znak kožnih promjena uslijed loše higijene. Iako je to danas rjeđe, događa se. Stafilokokne bakterije, koje su prirodno prisutne na koži, mogu se prekomjerno razmnožavati, stvarajući probleme ukoliko dođe do češanja. U takvim slučajevima, redovito pranje sapunom i vodom, kao i upotreba antibiotskih krema, mogu biti efikasno rješenje.

Dr Jonev savjetuje da se kod bilo kakvih zabrinjavajućih kožnih promjena potraži medicinski savjet.

Oglasi - Advertisement