Prema francuskoj policiji, britanski tinejdžer, kojeg je majka navodno otela prije šest godina, pobjegao je kroz Pirineje kada je otkrila svoju namjeru da ga dovede u Finsku.

U ranim jutarnjim satima u srijedu, Aleks Bati, 17-godišnjak, otkriven je u osamljenom području jugozapadne Francuske sa samo skateboardom i 100 eura kod sebe. Izražavajući svoju očajničku želju za obećavajućim sutra, vozaču koji je slučajno tuda prošao izgovorio je riječi “Trebam budućnost”.

Francuske su vlasti u petak otkrile da je adolescent, koji je nestao tijekom odmora u Španjolskoj zajedno s majkom Melanijom i djedom Davidom 2017., uspio preživjeti koristeći resurse otkrivene u poljima dok je bježao preko Pireneja.

Prema Antoineu Leroyu, pomoćniku javnog tužitelja u Toulouseu, Aleks i njegova obitelj, uključujući njegovu majku i djeda, prigrlili su “nomadski stil života” u razdoblju od šest godina. Njihova duboka fascinacija energijom i solarnim pločama definirala je njihov način života. Najnovije informacije govore da je Aleksin djed preminuo prije otprilike šest mjeseci.

Otkako je u listopadu 2017. oduzet od skrbi svoje zakonske skrbnice, svoje bake, tinejdžer je obavijestio policiju da je boravio u raznim “duhovnim zajednicama” u Španjolskoj, Maroku i Francuskoj.

Prema Leroyu, Aleks je shvatio da “ovome treba stati na kraj” kada je njegova majka otkrila svoje namjere da ga odvede u Finsku. Ipak, ostaje neizvjesno je li ju Aleks obavijestio o vlastitoj namjeri odlaska.
Prema riječima tužitelja, dostupne su ograničene informacije u vezi s izjavom pojedinca u kojoj se izražava nedostatak želje da posjeti Finsku.

Noseći iznos od 100 eura, cilj mu je bio doći do Toulousea uz minimalnu interakciju. Da bi to postigao, odlučio je putovati pod okriljem noći i odmoriti se tijekom dana.

Ovog vikenda Alex će napokon imati priliku ponovno se susresti sa svojom bakom po majci, Susan Caruana, nakon dvodnevnog boravka u socijalnoj službi u blizini Toulousea.

Izražavajući svoje oduševljenje, baka, koja još uvijek ima zakonsko skrbništvo, izjavila je u petak da je bila oduševljena kad je primila vijest o njegovom skorom povratku.

Izrazila je svoje čuđenje, opisavši priču nevjerojatnom i nevjerojatnom. Unatoč proteku vremena, ostala je u nevjerici. U šoku, nije mogla shvatiti stvarnost svega toga. Razgovarala je s njim i uvjerila ga da je dobro.
Izrazila je iščekivanje njihovog ponovnog susreta, naglašavajući važnost osiguravanja sigurnosti i udobnosti, posebno s obzirom na neodoljivu prirodu iskustva, koje bi pogodilo bilo koga, a ne samo dijete. Imajući to na umu, ljubazno je zatražila privatnost za njihovu obitelj dok srdačno dočekuju Aleksa, s ciljem stvaranja umirujućeg okruženja tijekom ovog procesa.

U dobi od 11 godina, Bati se nije vratio s odmora u Španjolskoj zajedno sa svojom majkom i djedom, što je pokrenulo svjetsku potragu. Dok je šetao osamljenim dijelom regije Aude u 3 ujutro u srijedu, prišao mu je vozač dostave koji ga je ljubazno odvezao.

Prema vozaču Fabienu Acidiniju, koji je u petak razgovarao s francuskim medijima, mladić se prvo predstavio kao Zak i izrazio je izuzetan umor.

U intervjuu za francusku televiziju BFMTV, Akdini je otkrio da je, nakon što je došao k sebi, otkrio svoj pravi identitet i podijelio šokantno otkriće da ga je majka otela prije pet godina. Prema Akdiniju, Aleksa ga je obavijestio da su posljednje dvije godine proveli živeći u prilično osebujnoj duhovnoj zajednici, uz njegovu jednako ekscentričnu i pomalo bezobzirnu majku.

Prema vozaču, osoba je izrazila svoju dob od 17 godina i želju za budućnošću. Međutim, nedostajalo im je optimizma oko pronalaska te budućnosti u sadašnjim okolnostima.

Prema francuskim tužiteljima, Bati nije prijavio nijedan slučaj fizičkog maltretiranja od svoje majke ili djeda.

Tijekom konferencije za novinare, Leroy je jasno dao do znanja da se duhovna zajednica u kojoj živi ne smije označavati kao “sekta”. Međutim, on je priznao da postoji u posebnom području odvojenom od stvarnosti.

Fokus je bio na egu i meditaciji, bez veze s opipljivim svijetom. Spomenuo je njihovo vjerovanje u reinkarnaciju.

Prema tužiteljici, činilo se da Aleks posjeduje visoku razinu inteligencije i dao je žandarmeriji opširnu priču o svom životu u prethodnih šest godina. Međutim, nije mogao navesti točnu lokaciju svog prebivališta.

Na prvi pogled, čini se da je obična osoba koja odiše mirom. Međutim, ne mogu se zanemariti potencijalne psihološke posljedice koje mogu proizaći iz godina života na takav način. Ipak, na površini je nalikovao običnom adolescentu.
Prema riječima Aleksa, on je obavijestio vlasti da je njegov odgoj bio isključivo pod brigom majke i bake po majci, počevši od malene dvije godine kada je njegov otac napustio njihovo kućanstvo.

Prema francuskoj policiji, kada je imao osam godina, majka ga je dovela u Maroko u dva odvojena navrata na duže vrijeme, što je rezultiralo sporom između njegove majke i bake. Tri godine kasnije odveden je u Španjolsku i nije se vratio kući.

Trenutni fokus policijske pozornosti usmjeren je na utvrđivanje lokacije Leroyeve majke. Leroy je predložio mogućnost da je otputovala u Finsku, kao što je prvotno planirano, a važno je napomenuti da ne postoji nalog za njezino uhićenje koji su izdale francuske vlasti.

Oglasi - Advertisement