Biti Srbin i služiti u ruskim trupama na ratištima u Ukrajini predstavlja velike izazove, jer ih se u najteže operacije često šalje bez streljiva. Osim toga, ako se usude pobuniti, suočavaju se s brutalnim mučenjem, lažnim optužbama za špijunažu, pa čak i šovinističkim uvredama, poput pogrdnog nazivanja Ciganima.

Ovdje opisano zlostavljanje nije se širilo kao ukrajinska propaganda. Umjesto njega, otkrio ju je srpski snajperist Dejan Berić, koji Srbe aktivno regrutuje u rusku vojsku. Berić je donio odluku da će javno iznijeti nezadovoljstvo vodstvom 119. padobranske pukovnije koja zapošljava strane plaćenike. Svoju poruku odlučio je podijeliti na društvenim mrežama, a video je zaokupio pažnju ruskog servisa BBC-ja.

Od 2014. Dejan Berić, poznati balkanski plaćenik, aktivno se bori uz pobunjeničke Ruse u regijama Donjecka i Luganska. Sa svojim brojnim YouTube pratiteljima od preko 100 tisuća pretplatnika, Berić, uvjereni rusofil, vrbuje Srbe da se pridruže ruskoj vojsci. Naime, bio je i član biračke inicijativne skupine koja je poduprla predsjedničku kampanju Vladimira Putina u ožujku ove godine. Stoga, kada Berić, gorljivi Putinov pristaša, izrazi zabrinutost zbog maltretiranja Srba od strane Rusa, očito je da je duboko strastven oko toga.

Francuski izdavač Intelligence Online u kolovozu je prvi put otkrio informaciju da Rusija nastoji angažirati nekoliko stotina Srba u svoju vojsku. Jedna od osoba uključenih u ovu regrutaciju je Davor Savičić, državljanin Srbije koji je još 2014. godine osnovao vod Srba unutar PMC Wagner.

Prema izvješću Fontanke iz 2016., Davor Savičić, zvani Wolf, opisan je kao bliski suradnik zapovjednika PMC-a Dmitrija Utkina. I Utkin i Jevgenij Prigožin navodno su bili uključeni u orkestriranje Wagnerijanske pobune protiv Putina prije njihove prerane smrti u avionskoj nesreći. Smatra se da je u redove ruskih snaga otišlo oko stotinjak srpskih dobrovoljaca, pri čemu je Berić odigrao značajnu ulogu u njihovom novačenju.

Oprema i oružje im nisu dostavljeni.
Berić je otkrio da u postrojbi “Vuk”, koja djeluje u sklopu Rjazanske 119. desantne pukovnije, trenutno služe Srbi koji su prijavljeni. No, izrazio je zabrinutost zbog maltretiranja ovih srpskih plaćenika od strane zapovjedništva pukovnije, koje ih pogrdno naziva “Ciganima” i dovodi u pitanje njihove motive za uključivanje u borbu u Ukrajini.

Prema Berićevim riječima, zapovjedništvo 119. pukovnije navodno je sprječavalo bolesne Srbe da se liječe, a ponekad im je i uskraćivalo vojnu opremu i oružje. Kao rezultat toga, krajem prosinca 2023., zapovjedništvo je dalo upute srpskim plaćenicima da krenu u napad na ukrajinske oružane snage, dajući im samo ograničenu zalihu “dva ili tri okvira streljiva” za njihove mitraljeze. Na upit o dodatnom naoružanju, zapovjednik je, prema Berićevom kazivanju, izjavio da će Srbi dodatno oružje nabaviti zauzimanjem u borbi.

Nakon ovog incidenta srpski su plaćenici donijeli odluku da ne sudjeluju u borbenim djelovanjima 119. pukovnije i zatražili su premještaj u drugu postrojbu. Taj je postupak jako razbjesnio ruske snage, pa su Srbi, čak i oni koji su bili bolesni, označeni kao ratni zločinci. Nasilno su izbačeni iz svojih skloništa i ostavljeni izloženi oštroj hladnoći, izdržavši nekoliko dana bez hrane i hidratacije. Berić izvještava da su ruski zapovjednici pribjegli primjeni taktike zastrašivanja, uključujući prijetnje fizičkim nasiljem, pucnjavu i zatvaranje, u pokušaju da natjeraju plaćenike na ofenzivu.

Vojna policija redovito obilazi.
Ujutro 8. siječnja odigrao se značajan događaj kada su predstavnici vojne policije prišli Srbima i tražili od njih da priznaju da su špijuni. Ovaj susret obilježio je ulazak vojne policije u zemunicu, pucanje u zrak i brutalni napad na vojnike, nanoseći im teške tjelesne povrede. Sigurnost i dobrobit ovih pojedinaca sada su razlog za zabrinutost. Berić je u svojoj izjavi hrabro optužio zapovjednike 119. pukovnije da su dio organizirane kriminalne skupine koja aktivno potkopava napore ruske vojske.

U ponedjeljak u 8 ujutro podijelio je poruku na svom VK Telegram kanalu, izražavajući svoje nezadovoljstvo riječima: “Prijatelji, ovo jutro je daleko od idealnog. Odvojite trenutak da pogledate video i podijelite ga s drugima.” Dotični video prikazuje skupinu od dvanaest vojnika koji nose maske, izražavajući svoje žalbe u vezi s njihovim ulogama u ruskoj vojsci.

Ubrzo nakon toga, nastavio je slati sljedeću poruku u kojoj stoji: “Iako prihvaćam mogućnost da ću u budućnosti biti zatvoren, potencijal za očuvanje života naših vojnika je najvažniji”, nakon čega je odmah uslijedila još jedna poruka.

Početna iskra je možda bila dovoljno nevina, ali bojim se da će kulminirati tragičnim gubitkom naših hrabrih vojnika.

Berić je naveo da je došao i do vojnog tužiteljstva u Donjecku i do administracije šefa Čečenije, pozivajući ih da Srbe prebace u odred Ahmat. No, čini se da se netko unutar 119. pukovnije protivi pozitivnom ishodu.

U namjeri da skrene pažnju na okolnosti u koje su upleteni Srbi, srpski snajperist je otkrio ovu informaciju, izrazivši želju da ona dopre do ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra obrane Sergeja Šojgua. U konačnici, Berić je priznao potencijalne posljedice svojih postupaka, priznajući da bi dijeljenje ovih videa potencijalno moglo dovesti do pravnih posljedica pod optužbom za “diskreditaciju” vojske.

Oglasi - Advertisement