U javnosti se često raspravlja o razlikama između “obične” sode bikarbone koja se može naći u lokalnim prodavnicama i one koja se prodaje kao “čista” u apotekama, često po znatno višim cenama. Postoji uvjerenje da soda bikarbona iz prodavnica sadrži aluminijum, dok se apotekarska prodaje kao proizvod bez takvih primesa.

Međutim, prema objašnjenju profesorice hemije Ivane Lautarević, u hemijskoj formuli sode bikarbone nema aluminijuma. Natrijum hidrogenkarbonat, poznatiji kao soda bikarbona ili natrijum bikarbonat, sa formulom NaHCO3, je jedinjenje u kojem nema aluminijuma. Njena sinteza, poznata kao Solvejev postupak, uključuje reakciju NH3 + CO2 + H2O → NH4HCO3, koja zatim reaguje s natrijumhloridom, dajući NaHCO3 + NH4Cl. U ovim reakcijama aluminijum, čiji je hemijski simbol Al, ne učestvuje.

Profesorica Lautarević smatra da je ideja o prisutnosti aluminijuma u sode bikarbone više marketinški trik nego zasnovana na činjenicama. Savetuje da se pročita sastav na pakovanju i u prodavnici i onom koje se kupuje kao “čista” soda bikarbona, kako bi se uverili da li postoji razlika.

Sa druge strane, farmaceut Goran Stamenković napominje da u procesu sinteze sode bikarbone nema aluminijuma, ali nije isključena mogućnost prisustva nekih nečistoća ili dodataka u proizvodnji. Ipak, oni u apotekama ne mogu biti sigurni u to. On potvrđuje da je namena sode bikarbone ista, bez obzira da li je kupljena u apoteci ili prodavnici, ali savetuje da se pažljivo pročita sastav na pakovanju, posebno ako je navedeno da je proizvod “čist” i bez primesa aluminijuma.

Razlika u ceni između “obične” sode bikarbone i one koja se prodaje u apotekama kao “čista” može biti znatna, ali se čini da se temelji više na percepciji i marketingu nego na stvarnoj hemijskoj razlici između dva proizvoda.

Oglasi - Advertisement