U skorašnjem TikTok videu, dr. Jenny, medicinska stručnjakinja, naglasila je tri vrste namirnica koje mogu biti posebno štetne za zdravlje mozga zbog svog sadržaja trans masti.

Dr. Jenny je istakla da transmasne kiseline mogu negativno utjecati na pamćenje i kognitivne sposobnosti, osobito kod mlađih odraslih osoba. Upozorila je na potrebu opreza prilikom konzumiranja proizvoda kao što su margarin, pakirani kolačići i mješavine za pripremu kolača, koji često sadrže trans masti.

Osim toga, uputila je upozorenje roditeljima o utjecaju ovih namirnica na moždane funkcije djece i njihovu sposobnost učenja, savjetujući ih da izbjegavaju takve proizvode u prehrani svoje djece.

Važno je naglasiti da zabrinutost vezana za trans masti seže dalje od njihovog utjecaja na zdravlje mozga. Iako se trans masti često dodaju u namirnice kako bi se poboljšao okus i produžio rok trajanja, one također mogu imati štetne učinke na kardiovaskularno zdravlje. Trans masti su povezane s povećanjem razine lošeg kolesterola (LDL) i smanjenjem razine dobrog kolesterola (HDL) u tijelu, što predstavlja značajan rizik za zdravlje srca.

Uvide dr. Jenny treba shvatiti ozbiljno, jer oni naglašavaju potencijalne opasnosti povezane s konzumacijom trans masti, posebice u kontekstu zdravlja mozga i kardiovaskularnog blagostanja. Kako raste svijest o štetnosti ovih masti, postaje sve važnije da ljudi donose informirane odluke o svojoj prehrani kako bi zaštitili svoje opće zdravlje i dobrobit.

Oglasi - Advertisement