U četvrtak poslijepodne dogodio se razoran incident na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta u Pragu. Tragično, 14 nevinih života je izgubljeno, a dodatnih 25 osoba je zadobilo ozljede. Ovaj stravičan događaj smatra se najpotresnijom masovnom pucnjavom u povijesti Češke Republike, s obzirom na broj žrtava. Nedavna balistička istraživanja otkrila su vezu između napadača Davida Kozaka i ubojstva dviju osoba u obližnjoj šumi izvan Praga.

Glasnogovornik policije, Jan Danek, potvrdio je za iDNES.cz da je vatreno oružje korišteno u dvostrukom ubojstvu muškarca i bebe u šumi Klanovice identično oružju koje je posjedovao napadač u Pragu. Dodatno, Danek je naveo kako je velika vjerojatnost da je osoba odgovorna za masovno strijeljanje studenata u Pragu ujedno i počinitelj dvaju smrtnih slučajeva u šumi.

“Istraga je u tijeku, bez rješenja na vidiku. Konačni nalazi još se čekaju”, izjavio je glasnogovornik agencije za provođenje zakona. Kako javlja lokalni tisak, u šumi se dogodio tragičan incident u kojem su nesretno stradali 32-godišnji muškarac i njegova dvomjesečna kćer.

Kako javlja Index, Aleš Strach, voditelj Odjela za umorstva u Pragu, smatra da motiv ubojstava nije bio singularan, već kombinacija različitih faktora.

Šef policije Martin Vondrašek osvrnuo se na ubojstva u šumi, otkrivajući da se na temelju dostupnih informacija vjeruje da je napadač počinio dva dodatna ubojstva. “Trenutno istražujemo mogućnost da je ista osoba odgovorna za ubojstva u Klanovicama”, rekao je načelnik Vondrašek, istaknuvši da su žrtve odabrane proizvoljno.

Što se tiče šume Klanovice, trenutno se ne zna postoji li ikakva veza sa žrtvama i je li lokacija odigrala ulogu. Bez ikakvih utvrđenih poveznica, čvrsto vjerujem da su žrtve odabrane posve slučajno.

Kada ga je policija okružila, napadač je odlučio okončati vlastiti život.
Prema Matějčeku, ravnatelju praške policije, na Filozofskom fakultetu dogodio se tragičan incident koji je rezultirao gubitkom 14 studenata i pojedinaca, uključujući i počinitelja. Ukupan broj stradalih je 15.

Kako se navodi, osoba koja je inicirala napad u blizini Filozofskog fakulteta ranila je tri osobe izvan zgrade. Po dolasku policijskih snaga, napadač si je puškom oduzeo život. Osim što je gađao civila i policijsko vozilo, napadač je naišao i na priličan odgovor brojnih policijskih službenika, od kojih su svi izašli neozlijeđeni.

Horor su slikovito opisali svjedoci.
Na društvenim mrežama osvanula je snimka studenata koji su se usred napada sklonili na krov, očajnički pokušavajući pobjeći svojim napadačima. Preživjeli su ispričali svoje mučne muke.

Kad je Jakob Weizman, novinar i student, ušao u malu prostoriju kako bi započeo svoj ispit iz albanskog jezika, odmah je uslijedila erupcija vatrenog oružja. Ispričao je da je bio u pratnji samo profesora, bez drugih osoba. “Usred pregleda, zvukovi pucnjeva i bolni krici ispunili su zrak”, prisjetio se. Obje osobe bile su obuzete osjećajem nelagode, nesigurnosti kako dalje. Postupno su policajci počeli pristizati na mjesto događaja, pojačavajući kaos dodatnom pucnjavom i pojačanim kricima.

U stanju panike, brzo je osigurao učionicu tako što je zaključao vrata i žurno izgradio improviziranu barikadu koristeći stolove, stolce i sve dostupne predmete nadohvat ruke.

Prema 25-godišnjoj osobi s kojom je razgovarao Guardian, vjeruje se da je napadač prešao s koledža na balkon, gdje je nastavio pucati na pojedince vani. Nakon što je postavio barikadu, Wiezman je ispričao kako je čuo pokušaj otvaranja vrata sobe u kojoj se nalazio. Počinitelj je sustavno pretraživao svaku učionicu, tražeći pojedince s namjerom ozljeđivanja.

Otprilike sat vremena, on i njegov profesor ostali su zatvoreni u prostoriji, koristeći svoje mobilne uređaje za slanje poruka svojim voljenima i moleći druge da obavijeste vlasti o svojoj nevolji u sobi 309A. Weizman je rekao: “Uputio sam brojne pozive svojoj majci, kao i svojoj djevojci, u pokušaju da ih obavijestim o situaciji koja se odvija.

Možete li nam dati bilo kakvu informaciju o identitetu počinitelja?
Osoba odgovorna za napad je sigurno identificirana kao David Kozak. Nasilje je započeo ubojstvom svog oca u ruralnom području Hostoun, koje se nalazi 20 kilometara zapadno od Praga. Nakon ovog užasnog čina, nastavio je put prema srcu grada.

Smješten na Filozofskom fakultetu na Trgu Jana Palacha, bio je student na Institutu za svjetsku povijest Karlovog sveučilišta. Nedavno mu je Poljski institut u Pragu dodijelio nagradu za svoju tezu koja se fokusirala na revolucionarne događaje 1846. u Krakovu i drugim regijama koje trenutno čine Poljsku.

Prema policiji, osoba je prethodnog poslijepodneva trebala prisustvovati predavanju u drugom sveučilišnom objektu koji se nalazi u ulici Celetna, koja je samo nekoliko minuta hoda od koledža iu neposrednoj blizini starogradskog trga u Pragu. Službenici za provođenje zakona isprva su otišli na to mjesto u potrazi za osobom prije incidenta s pucnjavom. No, ostalo je nejasno zašto je, kako prenosi Index, naoružan naoružan završio u glavnoj zgradi Filozofskog fakulteta.

Prema Vondrašeku, njegova svrha putovanja u Prag bila je okončati vlastiti život. Tvrdi da je bio motiviran tragičnim incidentom koji se dogodio u drugoj zemlji. Ovaj incident, koji se dogodio 7. prosinca u Brjansku, u južnoj Rusiji, uključio je 14-godišnju djevojčicu koja je u svoju školu donijela sačmaricu. Tragično, oduzela je život svojoj kolegici iz razreda prije nego što je okrenula oružje protiv sebe.

Oglasi - Advertisement