Ukrajinske oružane snage započele su u subotu poslijepodne napad na grad Belgorod u Rusiji. Prema Ministarstvu za hitne situacije Rusije, najmanje 14 osoba, uključujući dvoje djece, izgubilo je živote u napadu, dok je 108 drugih, uključujući 15 djece, zadobilo ozljede.

Neka izvješća sugeriraju da nedavni incident označava prvi slučaj da je ukrajinska strana gađala civilne lokacije unutar ruskog teritorija.

Slike na internetu prikazivale su vozila zahvaćena plamenom, strukture s razbijenim prozorima i crni dim koji je kuljao iz raznih zgrada.

Tijekom incidenta projektil je pogodio klizalište koje je u tom trenutku bilo otvoreno. Osim toga, bilo je izvješća koja sugeriraju da je Državno tehničko sveučilište u Belgorodu također moglo biti pogođeno. Ove izvještaje objavio je Telegram kanal Baza.

U razmaku od dva dana Belgorod je doživio svoj drugi napad. Lokalne vlasti obavijestile su je 29. prosinca navečer da su obrambeni sustavi grada uspješno presreli i neutralizirali “višestruke prijetnje iz zraka” koje su napredovale prema tom području. Tragično, jedna osoba je smrtno stradala, a četiri osobe su zadobile ozljede tijekom ovog incidenta.

Iz Ukrajine nije bilo službenog priopćenja u vezi s napadom. Prema RBC Ukrajina, udare su izvele ukrajinske sigurnosne i obrambene snage, posebno gađajući vojne ciljeve. Izvor je obavijestio RBC Ukrajina da su ove akcije poduzete kao odgovor na brutalno granatiranje Dnjepra, Harkova i Odese, kao i gubitak nevinih života.

Prema ruskom ministarstvu obrane, napad na Belgorod, koji je rezultirao nesretnim gubitkom 14 života, neće biti zanemareni, jer smatraju ukrajinsku vojsku odgovornom za incident.

Ministarstvo je na Telegramu objavilo da će za ovaj napad biti posljedica, ističući da su ruske snage uspješno presrele dvije rakete i značajan dio raketa usmjerenih na grad.

Prema ruskim novinskim agencijama, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten o napadu usmjerenom na stambena područja u gradu.

Nakon napada u Moskvi u veljači prošle godine, Ukrajina se stalno angažirala u osvetničkim napadima na ruske ciljeve, posebno u pograničnim regijama, iako su žrtve obično manje u usporedbi s njima.

Kijev za sada nije odgovorio na optužbe Rusije nakon napada koji se dogodio u subotu.

Tijekom cijele godine regija Belgorod, koja se nalazi na granici sjeverne Ukrajine, izdržala je nemilosrdno granatiranje i napade dronovima, a vlasti su odgovornost pripisale Ukrajini.

Oglasi - Advertisement