Održavanje zdravlja kostiju je široko poznato, no jednako je važno brinuti i o hrskavici, koja se nalazi između kostiju. Hrskavica može postati bolna i lako se oštetiti, stoga je ključno znati kako je pravilno njegovati.

Šta radi hrskavica?
Hrskavica ne samo da formira uši i nos, već djeluje i kao amortizer na krajevima kostiju u zglobovima, omogućavajući glatko i lako kretanje kostiju. Nažalost, uslijed starenja i intenzivnih aktivnosti, može doći do njenog oštećenja, što rezultira artritisom, karakteriziranim bolom, ukočenošću i oticanjem.

Liječenje
Za ublažavanje ovih simptoma koriste se analgetici, dodaci prehrani, a u težim slučajevima potrebna je kirurška intervencija. No, postoje načini za očuvanje zdravlja hrskavice i poticanje njenog obnavljanja.

Izbjegavajte inflamatornu hranu
Dieta bogata povrćem, voćem, žitaricama, posnim mesom, ribom i zdravim mastima (npr. maslinovo ulje i avokado) može smanjiti upalu.

Jabuke, koje sadrže kvercetin, potiču proizvodnju kolagena, osobito ako se konzumiraju s korom.

Pijenje obilnih količina vode također je korisno za održavanje zdravlja zglobova.

Vitamini C i D
Vitamin C, ključan za proizvodnju kolagena, nalazi se u citrusima, bobicama, kiwi, zelenom povrću i brokoli.
Vitamin D, neophodan za zdravlje hrskavice, može se dobiti iz masnih riba, mliječnih proizvoda, jaja ili sunčanja.

Konzumacija želatina
Želatin, koji je čist protein bez masti i kolesterola, pomaže u proizvodnji kolagena, te pozitivno utječe na kosu, nokte i kožu.

Čorba od kostiju
Bogata kalcijem i mineralima, idealna je za dodatnu nutricionističku podršku. Dodavanje jabučnog sirćeta pomaže u izvlačenju tih nutrijenata iz kostiju.

Glukozamin
Ovaj amino šećer može poboljšati komfor i kretanje zglobova, ali se preporučuje konzultacija s liječnikom prije upotrebe.

Dodavanje sumpora u prehranu
Sumpor, koji se nalazi u luku, pomaže u prevenciji upala i oštećenja hrskavice.

Redovita tjelesna aktivnost
Umjereno vježbanje je ključno; previše intenzivna aktivnost može dovesti do daljnjih oštećenja hrskavice.

Vježbanje u vodi
Ako je standardno vježbanje bolno, aktivnosti u vodi mogu biti izuzetno korisne zbog manjeg otpora i bolje fleksibilnosti, omogućavajući jačanje mišića bez dodatnog stresa na zglobove.

Ova integrirana pristup brizi o hrskavici pomoći će vam da održite svoje zglobove zdravim i funkcionalnim bez obzira na godine.

Oglasi - Advertisement