U Srbiji je moguće smanjiti račune za struju korištenjem struje u noćnim satima. Električna energija potrošena tijekom ovih sati obračunava se po tarifi koja je tri do četiri puta niža od dnevne tarife, čime se kućanstva ostvaruju značajne uštede. Najizraženije uštede vidljive su kod kućanskih uređaja poput bojlera koji su jedni od najvećih potrošača električne energije.

Grijanje vode u bojleru isključivo noću rezultirat će mjesečnim računom za domaćinstvo od oko 500 dinara.

Zajednički napori Ministarstva rudarstva i energetike i inicijative “Bolja energija” Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sastavili su listu od deset preporuka za postizanje značajnih ušteda i potencijalno poboljšanje financijske pozicije već sljedeći mjesec.
Kada naš životni prostor nije adekvatno izoliran, to može dovesti do povećanja potrošnje energije. Stoga je ključno osigurati da su vrata i prozori pravilno izolirani kako bi se spriječilo rasipanje energije i održala potrošnja energije na razini kojom se može upravljati.

U ljetnim mjesecima, kada je vrijeme toplo, preporuča se smanjiti upotrebu rashladnih uređaja spuštanjem roleta ili navlačenjem zastora na strani kuće ili stana koja prima direktnu sunčevu svjetlost. Ova tehnika služi za smanjenje temperature i minimiziranje količine električne energije utrošene na hlađenje.

Kako biste uštedjeli energiju, preporuča se izolirati prostor u kojem boravite od nenaseljenih prostora. Izbjegavajte grijanje hodnika, prolaza i stubišta jer će to dovesti do značajnog povećanja potrošnje energije. Ne zaboravite zatvoriti vrata koja vode u negrijane prostorije i hodnike. Na kraju, suzdržite se od pušenja u svojim stambenim prostorijama; umjesto toga izađite na balkon.

Kako bi se toplina preusmjerila u stambeni prostor, iza radijatora se može postaviti reflektirajuća folija.

Tijekom zimske sezone preporuča se održavati unutarnju temperaturu na 20 stupnjeva Celzijevih tijekom dana i smanjiti je na 18 stupnjeva Celzijevih noću kako bi se uštedjela energija i istovremeno osigurao ugodan životni prostor.

Kako biste smanjili potrošnju energije, preporuča se koristiti hladnu vodu za pranje rublja ili posuđa. Dodatno, kod pranja posuđa preporuča se korištenje nižih temperatura. Kako biste dodatno smanjili potrošnju energije, preporučljivo je uvijek napuniti stroj do punog kapaciteta.

Kako bi se značajno smanjili troškovi energije povezani s perilicama rublja i posuđa, njihovo programiranje za noćni rad pokazalo se učinkovitim. Poznato je da ova metoda smanjuje potrošnju energije do četiri puta u usporedbi s dnevnim ciklusima pranja.

Kako bi se spriječila energetska neučinkovitost, važno je rutinski mijenjati filtre u uređajima za grijanje i hlađenje.
Kako biste osigurali da vaš hladnjak radi najbolje što možete, važno ga je redovito odleđivati. To sprječava nakupljanje prekomjerne količine leda, što može uzrokovati pretjerani rad i muku s uređajem pod dodatnim opterećenjem.

Kako biste uštedjeli do 10 posto energije, preporuča se čuvanje hrane u posudama koje su dovoljno velike da pokriju štednjak. To će osigurati da je posuđe pokriveno i pomoći će uštedjeti energiju.

Preporuča se zamijeniti standardne žarulje sa žarnom niti za LED žarulje visokih performansi. To je zato što LED žarulje imaju životni vijek od preko 10.000 sati, dok žarulje sa žarnom niti obično traju samo 1.000 sati. Osim toga, preporučljivo je koristiti prirodne izvore svjetlosti kad god je to moguće.

Ministarstvo rudarstva i energetike u suradnji s USAID-om pokrenulo je zajednički projekt Better Energy Project. Ovaj projekt ima za cilj pružiti smjernice o tome kako smanjiti potrošnju energije i uštedjeti novac. USAID Projekt za bolju energiju već dvije godine zaredom radi ne samo na edukaciji javnosti kroz svoje aktivnosti, već i na stvaranju dugoročnih modela financiranja energetske učinkovitosti u Srbiji. To se postiže provedbom pilot projekata koji su održivi i ekološki prihvatljivi.

Oglasi - Advertisement