Insulinska rezistencija je zdravstveni problem koji postaje sve učestaliji, posebno među mlađom populacijom. Razumijevanje ovog stanja, kao i njegovi potencijalni simptomi i metode prevencije, su ključni za održavanje dobrog zdravlja.

Šta je Insulinska Rezistencija?

Insulinska rezistencija se javlja kada ćelije u tijelu, poput onih u mišićima, mastima i jetri, počinju ignorisati ili se opirati signalu insulina. Insulin je hormon koji pomaže ćelijama da apsorbuju glukozu (šećer u krvi) iz krvotoka. Ako vaše ćelije ne reaguju adekvatno na insulin, rezultat je visok nivo šećera u krvi, što može dovesti do predijabetesa ili dijabetesa tipa 2.

Kako Insulinska Rezistencija Dovodi do Dijabetesa

Kada se razvije insulinska rezistencija, tijelo kompenzuje proizvodnjom više insulina. Međutim, s vremenom, ćelije pankreasa koje proizvode insulin mogu postati iscrpljene i neće moći da zadovolje potrebu za sve većom količinom insulina. Ovo dovodi do povećanja šećera u krvi i može rezultirati razvojem dijabetesa tipa 2.

Znakovi i Simptomi Insulinske Rezistencije

Insulinska rezistencija može biti posledica više faktora, uključujući gojaznost, starenje, genetiku, etničku pripadnost, nedostatak fizičke aktivnosti i druge. Neki od simptoma insulinske rezistencije uključuju:

 • Stalni umor
 • Ekstremna glad i žeđ
 • Neopisiva želja za slatkim
 • Niski nivoi HDL (“dobrog”) holesterola
 • Visoki nivoi LDL holesterola i triglicerida
 • Visok krvni pritisak
 • Gojaznost, posebno višak trbušne masti

Prevencija i Kontrola Insulinske Rezistencije

Za sprječavanje ili kontrolu insulinske rezistencije, ključno je:

 1. Smanjiti unos ugljenih hidrata, posebno onih sa visokim glikemijskim indeksom.
 2. Konzumirati hranu bogatu vlaknima, poput svježeg voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova i visokokvalitetnih životinjskih proteina.
 3. Osigurati kvalitetan san.
 4. Redovno vježbati.
 5. Kontrolisati nivo stresa.

Važno:

Nemojte se samodiagnosticirati ili samotretirati. Ako primijetite bilo kakve promjene ili simptome koji mogu ukazivati na insulinsku rezistenciju, obratite se svom doktoru za profesionalni savjet i eventualno daljnje testiranje i tretman.

Oglasi - Advertisement