Zbog štetnog teškog metala koji se nalazi u njenom sastavu, donesena je odluka da se kemijska olovka povuče iz maloprodaje.

Distributer metalik ružičasto-zlatne kemijske olovke s glavom u obliku zeca i ružičastim pomponom proizvedene u Kini je lanac TEDi. Ova je olovka bila dostupna za kupnju od 19. prosinca prethodne godine do 26. listopada tekuće godine, tijekom kojih je bila na akciji.
Prema distributeru, proizvod predstavlja kemijsku opasnost zbog povišene razine kadmija prisutnog u njemu. Kao mjera opreza, potrošačima se savjetuje da prestanu koristiti proizvod te im se daje mogućnost da ga vrate trgovcu za novi ili da dobiju povrat novca.

Kadmij je težak metal koji je vrlo opasan i uzrokuje rak za ljudska bića. Djeluje prvenstveno na pluća, srce, jetru i koštano tkivo. Kada se jednom apsorbira, tijelu je teško izlučiti kadmij, a taj proces traje dulje vrijeme.

S elementom kadmijem najčešće se susreću osobe koje svakodnevno puše duhanske proizvode. To je zbog činjenice da jedna cigareta sadrži približno 2 mikrograma kadmija, a mali postotak, u rasponu od 2 do 10 posto, te količine otpušta se u dim koji proizvodi duhan.

Oglasi - Advertisement