Očuvanje zdravlja crijeva je ključno, a to se postiže balansiranom prehranom i primjenom određenih metoda za detoksikaciju. Psilijum, dobiven iz sjemena biljke Plantago, u kombinaciji s vodom olakšava probavu zahvaljujući svojim detoksikacijskim svojstvima. Uzroci probavnih problema često leže u sjedilačkom načinu života i konzumaciji brze hrane s niskim udjelom vlakana, što dovodi do učestalih problema s zatvorom. Psilijum sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i obilje sluzi, što doprinosi ‘podmazivanju’ crijevnih zidova. Ovaj prirodni proizvod djeluje kao ‘crijevna metla’, pomaže u detoksikaciji i eliminaciji štetnih tvari iz debelog crijeva. Zahvaljujući polisaharidnoj sluzi koja može povećati svoj volumen i do 15 puta, psilijum je efikasan u podmazivanju crijevnih zidova. Dijetalna vlakna u psilijumu stvaraju veći volumen i prolaze kroz želudac u debelo crijevo, gdje zadržavaju vodu, nabubre i potiču crijevnu peristaltiku.

Za optimalno korištenje ljuski psilijuma, preporučuje se miješanje jedne čajne žličice psilijuma u vodu, jogurt ili voćni sok. Važno je odmah konzumirati smjesu jer brzo poprima želatinoznu teksturu. Također se savjetuje povećati unos tekućine tijekom dana. Redovita upotreba psilijuma je sigurna, ne šteti mikroflori i ne narušava probavu ili funkciju crijeva, te je korisna u ublažavanju simptoma hemoroida i drugih probavnih tegoba.

Važno je napomenuti da se prije početka redovite upotrebe psilijuma treba posavjetovati s liječnikom upoznatim s vašim zdravstvenim stanjem.

Oglasi - Advertisement