Prekomjerni unos soli može dovesti do velikih zdravstvenih problema. U nastavku pročitajte kako da prepoznate da li ste pretjerali sa soli.

 1. Otečene ruke
  Ako vaše ruke izgledaju otečeno i ne možete skinuti prstenje, iako niste dobili na težini, to može biti znak zadržavanja vode uzrokovanog prekomjernim unosom soli.
 2. Suva usta
  Ukoliko često osjećate žeđ i imate suha usta, to može biti upozorenje da ne unosite dovoljno tečnosti i da je vaša ishrana previše slana.
 3. Glavobolja
  Visok unos soli može povećati krvni pritisak, što može dovesti do glavobolja. Ako primijetite da često patite od jakih glavobolja, moguće je da je to povezano s prekomjernom konzumacijom soli.
 4. Često mokrenje
  Ako primijetite da često idete u toalet, to bi također mogao biti znak da vaši bubrezi rade prekovremeno kako bi se oslobodili viška soli u organizmu.
 5. Smanjene kognitivne sposobnosti
  Dehidracija uzrokovana visokim unosom soli može utjecati na funkcije mozga. Problemi s pamćenjem, rješavanjem zagonetki ili prisjećanjem uspomena mogu biti znak da jedete previše soli.

Ako primijetite neki od ovih simptoma, savjetuje se smanjenje unosa soli i povećanje unosa svježeg povrća, voća i vode kako bi se spriječili daljnji zdravstveni problemi.

Oglasi - Advertisement