“Preuzimajući ulogu države garanta, Turska je spremna riješiti ovo pitanje i preuzeti odgovornost za to, kako je rekao govornik. Dodatno, govornik je naglasio da mora zauzeti jedinstven stav islamskog svijeta, te da treba izvršiti pritisak pojačao Izrael da riješi ovo pitanje.

Tijekom 16. samita čelnika Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj održanog u Taškentu u Uzbekistanu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov iranski kolega Ebrahim Raisi održali su rasprave o mnoštvu tema uključujući bilateralna i regionalna pitanja, kao i tekuću humanitarnu pomoć. kriza u Pojasu Gaze zbog izraelskih napada. Ovu informaciju saopćio je Erdoganov kabinet.

Kako se navodi u priopćenju, razgovaralo se o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se riješila tekuća humanitarna kriza u Gazi.

Govornik je istaknuo spremnost Turske da preuzme odgovornost kao država jamac i riješi predmetno pitanje. Također su naglasili važnost jedinstvenog stava islamskog svijeta i potrebu vršenja pritiska na Izrael.

Prema priopćenju Anadolije, predsjednik Erdogan je izrazio da bi prestanak izraelskih napada služio promicanju mira na regionalnoj i globalnoj razini. Dodatno je naveo da bi se Organizacija islamske suradnje trebala potruditi da se na predstojećem izvanrednom summitu postigne pravedno rješenje.

Oglasi - Advertisement