U ponedjeljak je izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio da će Izrael razmotriti “taktičke i kratke zastoje” u svom sukobu s Gazom. Ovi zastoji bili bi usmjereni na olakšanje dostave humanitarne pomoći ili omogućavanje sigurnog oslobađanja talaca koje drže pripadnici Hamasa.

Premijer Izraela jasno je dao do znanja da njegova zemlja neće prihvatiti prekid vatre bez bezuvjetnog oslobađanja svih pojedinaca koji se drže u zatočeništvu unutar nadležnosti Hamasa u palestinskoj enklavi.

Tijekom intervjua američkoj televiziji postavljeno mu je pitanje o budućem upravljanju Gazom nakon prestanka sukoba. U odgovoru je dao odgovor na pitanje tko bi trebao biti odgovoran za upravljanje tim područjem.

U intervjuu za ABC News, premijer Netanyahu je izrazio svoje uvjerenje da će Izrael nastaviti snositi odgovornost za ukupnu sigurnost na neodređeno vrijeme. Naveo je prethodne slučajeve u kojima se Izrael odrekao te odgovornosti i negativne posljedice koje su iz toga proizašle.

Kao odgovor na smrtonosni oružani napad u južnom Izraelu koji je izvršio Hamas, militantna skupina, Izrael je pokrenuo sveobuhvatan napad i na zemlji i u zraku. To je rezultiralo smrću 1400 osoba i 240 drugih koji su uzeti kao taoci. Zdravstvene vlasti Gaze izvijestile su da je izraelsko svakodnevno bombardiranje dovelo do ubojstva najmanje 10.000 ljudi u regiji.

Unatoč sve većem međunarodnom pritisku za prekidom vatre, i Izrael i Hamas odbili su se pridržavati. Izrael zahtijeva da Hamas oslobodi taoce prije bilo kakvog prekida vatre. Nasuprot tome, Hamas odbija osloboditi taoce ili prekinuti borbu sve dok je Gaza napadnuta.

Na pitanje o njegovoj spremnosti da pristane na humanitarno primirje u Gazi, Netanyahu je odgovorio, navodeći da do općeg prekida vatre neće doći bez povratka njihovih talaca.

Govornik je naveo da su u prošlosti doživjeli slične taktičke stanke, koje su trajale od sat do nekoliko sati. Planiraju procijeniti situaciju kako bi utvrdili bi li bilo prikladno omogućiti siguran odlazak humanitarne pomoći ili pojedinačnih talaca. U međuvremenu, Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, naglasio je važnost zaštite civila tijekom tekućeg sukoba između Izraela i militantne skupine Hamas. Također je upozorio da Gaza tragično postaje “groblje za djecu”. Nadalje, čelnici više organizacija Ujedinjenih naroda okupili su se kako bi zagovarali humanitarni prekid vatre u Gazi, posebice jer Izrael intenzivira svoje napade u gotovo jednomjesečnom sukobu.

Na popisu od 18 potpisnika nalaze se istaknute osobe poput Volkera Turka, visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, čelnika Svjetske zdravstvene organizacije i Martina Griffithsa, zaduženog za humanitarnu pomoć UN-a. pomoć.

Oglasi - Advertisement