Jogurt je hranjiv izbor obogaćen kalijumom, fosforom, riboflavinom, jodom, cinkom i vitaminom B5, a također sadrži vitamin B12 koji pomaže u očuvanju crvenih krvnih zrnaca i pravilnom funkcioniranju nervnog sistema. Međutim, postoji mliječni proizvod koji sadrži tri puta više probiotika od jogurta – kefir.

Kefir, fermentirano mlijeko koje jača zdravlje crijeva, imunološki sistem i digestivni trakt, predstavlja odličan izbor za unapređenje zdravlja. S niskim sadržajem laktoze, antibakterijskim djelovanjem, pozitivnim učinkom na kolesterol, kontrolom šećera u krvi i djelovanjem protiv visokog krvnog pritiska, kefir nudi tri ključne prednosti:

  1. Jačanje Kosti: Bogat kalcijem i vitaminom K2, kefir pomaže u održavanju snažnih kostiju i smanjuje rizik od prijeloma. Studija iz 2018. godine ističe važnost vitamina K2 u formiranju i očuvanju kostiju.
  2. Umirenje Probavnog Sistema: Kao hrana bogata probioticima, kefir ublažava probavne tegobe, pomaže u održavanju ravnoteže crijevnih mikroba i smanjuje simptome gastroezofagealne refluksne bolesti poput gorušice i bolova u stomaku. Studije iz 2020. godine povezuju ovo s probioticima koji stimuliraju imuni odgovor i proizvodnju masnih kiselina kao što je mliječna kiselina.
  3. Ublažavanje Stresa: Studija objavljena u časopisu “Molecular Psychiatry” pokazala je da konzumacija kefira može smanjiti anksioznost. Istraživanje je uključivalo dijetu bogatu hranom koja potiče zdravlje crijeva, poput kefira i jabuka, i pokazalo je značajno smanjenje stresnih stanja, što se pripisuje boljoj ravnoteži crijevnih bakterija i proizvodnji hormona dobrog raspoloženja poput serotonina.

Zanimljivo je da se kefir može konzumirati u većim količinama, do 1,5 litara dnevno, te se brže i lakše probavlja od mlijeka. Dok se kuhano mlijeko zadržava u želucu oko sedam sati, kefir iz masnog mlijeka se probavlja za oko 4,5 sata, a iz obranog mlijeka za oko 3 sata.

Oglasi - Advertisement