Problemi s varenjem, uzrokovani nezdravom prehranom, ubrzanim načinom života i nedostatkom tjelesne aktivnosti, postaju sve češći. Ovi problemi su posebno izraženi tijekom ljetnih mjeseci. Ali, što možemo učiniti da se nosimo s ovim posljedicama?

Kao što ističe dr. Zoe, cilj bi trebao biti unos 30 grama dijetalnih vlakana dnevno. Međutim, istraživanja ukazuju da 91% ljudi u Velikoj Britaniji ne konzumira dovoljno vlakana. Slična je situacija i u drugim dijelovima svijeta.

Ishrana bogata vlaknima je povezana s manjim rizikom od srčanih oboljenja, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka debelog crijeva.

“Stvaranje navike da doručkujete zdjele zdravog jogurta s integralnim žitaricama, voćem, orašastim plodovima i sjemenkama, ili pripremanje salata od mahunarki za ručak, može vam pomoći da dostignete ciljeve u unosu vlakana. No, važno je napomenuti da prebrz prijelaz na visok unos vlakana može izazvati neugodne simptome”, napominje dr. Zoe. Dodaje kako je zdravlje crijeva izravno povezano s općim zdravljem.

“Zdrava crijeva podržavaju vaš imunološki sustav. Zapravo, do 70% naših imunoloških stanica nalazi se u crijevima. Sluznica crijeva stvara barijeru koja sprječava ulazak štetnih mikroorganizama u tijelo, a to je podržano velikim brojem imunoloških stanica. Ova crijevna sluznica sadrži više antitijela nego bilo koje drugo tkivo u tijelu i igra ključnu ulogu u regulaciji imunološkog sustava, omogućavajući mu da reagira na ozljede ili infekcije, ali ne i da napada zdravo tkivo”, zaključuje dr. Zoe.

Oglasi - Advertisement