Do sada ste vjerovatno čuli za neke od najrazličitijih trendova u ljubavi i vezama, kao što su dominacija, gaslighting, breadcrumbing i još mnogo toga. Zahvaljujući tehnologiji, pojavljuju se novi trendovi. Nije da ne postoje, jedina razlika je što imaju nove kostime i imena. Jedna od njih je “Paukova mreža”. Šta sad ovo znači?

“Paučina” je najnovije toksično ponašanje otkriveno u vezama, a evo znakova koji ukazuju na to. Stručnjak za veze Emma Hathorn otkriva zašto je ovaj novi fenomen dobio ime. To jest, prvo djeluje kao “mreža prijevare i manipulacije koja može zarobiti žrtve u nestabilne i toksične veze”.

Budući da je mnogo laži, može biti teško od samog početka znati da li ste “zapetljani” u ovoj situaciji. Ovo su crvene zastavice kojih biste trebali biti svjesni! Prvo i najupečatljivije je ono što se zove ljubavno bombardovanje.

Emma objašnjava: „Ako vas neko obasipa previše komplimenata, poklona ili izjava ljubavi na početku veze, a onda odjednom prestane da obraća pažnju na vas – možda manipuliše vama.“ Nije neuobičajeno da izađete iz jedne krajnosti. drugom, ali budite oprezni.

“Budite oprezni prema ljudima čije su ponašanje i komunikacija nedosljedni”, kaže stručnjak za odnose. “Oni mogu biti topli i ljubazni u jednom trenutku, a udaljeni ili povučeni u sljedećem – znak koji možda prikrivate.” …

Osim toga, fenomen “gaslightinga” je još jedan siguran znak da ste u “paukovoj mreži”. Druga strana vas može natjerati da preispitate svoje percepcije i način na koji vidite stvari, samo iz jednog razloga – da stvari držite pod kontrolom, i sebe i odnos. Zašto neki ljudi imaju ovu potrebu? Postoji bezbroj razloga, od kojih su neki nesigurnost, narcizam, trauma iz prošlosti, potreba i želja za kontrolom ili nedostatak emocionalne inteligencije.

Oglasi - Advertisement