Pogledajte je sad, najmlađa djevojka koja je tek napunila 16 godina! Teško je povjerovati da je rođena s manje od 1 kg.

Jedna od najpoznatijih svjetskih ličnosti, Charlotte Garside, stekla je široko priznanje zahvaljujući statusu jedne od najmanjih djevojčica na planetu. Rođena 2007. godine, na svijet je došla s manje od kilograma, što je navelo medicinske stručnjake da posumnjaju u njezine izglede za preživljavanje. Međutim, prkoseći svim očekivanjima, Charlotte je pokazala nevjerojatnu snagu i nedavno proslavila svoj šesnaesti rođendan.

Charlotteini roditelji često je uspoređuju s nježnom porculanskom lutkom ili voljenim likom Palčicom. Zapravo, njezina je majka izrazila svoju frustraciju time što su drugi Charlotte nazivali “bebom Charlotte” i uspoređivali je s porculanskom lutkom ili djetetom u kolicima, jer je Charlotte odavno prerasla svoje dječje godine.

Po dolasku na svijet Charlotte je težila svega 0,9 kilograma. Prkoseći očekivanjima, debitirala je mjesec dana prije roka, unatoč trudnoći svoje majke bez problema. Medicinski stručnjaci bili su zatečeni kada je Charlotteina majka primljena u bolnicu, jer su pogrešno vjerovali da je u 24. tjednu trudnoće, a ne u pravih 36 tjedana.

Liječnici su roditeljima dali loše prognoze, navodeći da je malo vjerojatno da će preživjeti.
Unatoč mračnim prognozama liječnika o Charlotteinom preživljavanju, ona je hrabro prkosila očekivanjima i odlučno se borila protiv svoje bolesti. Njezini su roditelji bili upozoreni na mogućnost kratkog života svoje kćeri, no Charlotte je dokazala da su bili u krivu nadvladavši sve izglede.

U svojoj potrazi za razumijevanjem Charlotteinih jedinstvenih kvaliteta i pružanjem pomoći, njezini roditelji posvetili su značajnu količinu vremena. Upustili su se u brojne testove i česte posjete medicinskim ustanovama, što je postalo redoviti aspekt Charlotteina postojanja. Međutim, tim je iskustvima pristupila s nevjerojatnom vedrinom. Charlotteina majka je izjavila: “Ipak, ono što možemo potvrditi jest da je Charlotte nedvojbeno izuzetna. Unatoč svojoj mladoj dobi, susrela se s brojnim izazovima.

Trajanje Charlotteina života ostaje neizvjesno jer nema konačnih odgovora. Ipak, ona i njezina obitelj nalaze zadovoljstvo u sadašnjim okolnostima. “Naš fokus je na tome da cijenimo vrijeme koje provodimo zajedno kao obitelj. Unatoč svojoj niskoj građi, Charlotte posjeduje ogromnu osobnost koja ostavlja trajan dojam na svakoga s kim se susreće. Od trenutka kada je ušla u ovaj svijet, donijela je izvanrednu bit svima naše živote”, rekla je njena majka.

Neuobičajeno nasljedno stanje
Pravi uzrok Charlotteinog stanja izašao je na vidjelo kada je otkriveno da je bila pogođena izuzetno neuobičajenom genetskom anomalijom zvanom primordijalni patuljasti rast. Ovaj rijedak poremećaj prenijeli su joj roditelji, koji posjeduju izrazito oskudan gen. Međutim, njihova druga djeca ostaju u izvrsnom fizičkom stanju.

Genetski uvjetovan, primordijalni patuljasti rast obuhvaća skup kongenitalnih abnormalnosti. Uz primjetno smanjenje rasta, pacijenti pokazuju jedinstvene karakteristike lica, uključujući male uši i istaknuti nos, kao i abnormalno malu lubanju i rijetku kosu na tjemenu.

Prema izvješćima, otprilike 100 pojedinaca u Sjedinjenim Državama i Kanadi pati od ovog stanja.

Tipično, pojedinci pogođeni ovim određenim stanjem imaju ograničen rast, dosežući maksimalnu visinu od 100 centimetara. Osim toga, ovo stanje je često popraćeno brojnim drugim medicinskim tegobama, što nažalost dovodi do toga da mali broj pacijenata preživi svoje tinejdžerske godine.

Početne dane nakon dolaska njihove kćeri, Charlotte, njezini su roditelji opisali kao iznimno teške, obilježene neprestanom zebnjom za njezinu dobrobit. Osjetljivost njihove kćeri bila je toliko izražena da je nisu mogli ni podići.

Djevojka ide u školu i drži se s vršnjacima
Unatoč svom stanju, Charlotte dobro ide u školi, voli se družiti s vršnjacima i iznimno je popularna. Roditelji je opisuju kao energičnu i “nesposobnu mirno sjediti”.

Pri rođenju je Charlotte bila nevjerojatno neobična. “Rekla sam da je izgledala poput oderanog zeca”, rekla je njezina majka. “Imala je mali ružičasti šešir i bila je umotana u foliju do vrata.”

Oglasi - Advertisement