Osobe koje su doživjele manji moždani udar imaju znatno veću vjerojatnost za doživljavanje akutnog moždanog udara.

Statistike ukazuju da se moždani udar dogodi svakih 40 sekundi negdje u svijetu. Postoji pogrešno mišljenje da su samo starije osobe podložne ovom stanju, ali stručnjaci upozoravaju da to nije isključivo slučaj. Primjerice, u 2020. godini, 35% pacijenata koji su hospitalizirani zbog moždanog udara bilo je mlađe od 65 godina.

Dr. Brandon Giglio objašnjava da su najčešći tipovi moždanog udara – oko 85% – ishemijski, uzrokovani nedovoljnim protokom krvi do određenih dijelova mozga. Ostalih 15% su hemoragični udari, koji nastaju pucanjem krvne žile u mozgu.

Kada se pojave simptomi, nije moguće odmah odrediti radi li se o prolaznom ishemijskom napadu (TIA) ili o klasičnom moždanom udaru. Stručnjaci navode da neki pacijenti dožive upozoravajuće znakove danima, tjednima ili mjesecima prije udara. Ove simptome ne treba zanemariti bez konzultacije s liječnikom.

“Bez pravovremene medicinske pomoći, jedan od pet pacijenata koji pokazuju upozoravajuće znakove može doživjeti moždani udar unutar 90 dana”, upozorava dr. Ahmed Itratn.

Prolazni ishemijski napad ili TIA, poznat i kao “mini moždani udar”, karakteriziraju isti simptomi kao kod moždanog udara, ali traju kraće. TIA, koji je uzrokovan privremenim prekidom dotoka krvi u dio mozga, služi kao upozorenje za moguće buduće rizike.

Simptomi koji mogu upozoravati na ovaj tip moždanog udara uključuju:

  • Iznenadnu slabost ili utrnulost na jednoj strani tijela, uključujući nogu, ruku ili stopalo
  • Poteškoće u pronalaženju riječi ili jasnom izgovaranju rečenica
  • Iznenadni gubitak pamćenja ili konfuziju, vrtoglavicu ili iznenadni kolaps
  • Iznenadnu jaku glavobolju

Važno je ne zanemariti simptome koji mogu ukazivati na mini moždani udar. Prvi simptomi TIA ili pravog moždanog udara mogu biti slični. Kao i kod moždanog udara, TIA je uzrokovan blokadom dotoka krvi u dio mozga. Razlika je u tome što je blokada kod TIA privremena i obično se samo riješi, omogućujući normalizaciju protoka krvi i nestanak simptoma.

Važno je redovito provjeravati sljedeće krvne vrijednosti:

  • Razinu zgrušavanja krvi
  • Razinu šećera u krvi
  • Razinu kolesterola

U slučaju dijagnosticiranja TIA, preporučuje se prestanak pušenja, redovita tjelovježba i umjerena konzumacija alkohola. Osim toga, potrebno je pratiti i odgovarajući medicinski tretman.

Oglasi - Advertisement