Biljka vrijesak je poznata u narodnoj medicini zbog svojih brojnih blagodati. Koristi se za čišćenje krvi, a efikasna je i u borbi protiv reume, artritisa, gihta te infekcija bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala. Posebno se cijeni njegova sposobnost otapanja raznih vrsta kamenaca.

Za optimalnu učinkovitost, preporučuje se konzumiranje čaja od vrijeska svakodnevno tijekom nekoliko mjeseci. Kako pospješuje izlučivanje mokraće i vode iz tijela te potiče metabolizam, vrijesak je koristan u tretmanu reume, artritisa i gihta. Također, pokazuje dobre rezultate kod upala bubrega, mokraćnog mjehura, mokraćnih kanala, prostate, jajovoda i jajnika.

Vrijesak također poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje nivo šećera i masnoća u krvi te je koristan u borbi protiv ateroskleroze, loše cirkulacije u nogama i oscilirajućeg krvnog pritiska. Kada se primjenjuje izvana, kupke od vrijeska mogu pomoći u liječenju kožnih osipa, raznih ekcema, prišteva, lišajeva i gljivičnih infekcija. Oblozi od vrijeska korisni su kod upala oka, glaukoma i konjuktivitisa.

Oglasi - Advertisement