Mjesec dana prije srčanog udara vaše tijelo šalje upozorenje: 8 znakova da ste u opasnosti

0
11298

Ako ste sami i sumnjate da doživljavate srčani udar, ne oklijevajte tražiti pomoć od nekoga da vas odvede do najbliže medicinske ustanove.

Čak i ako niste sigurni da se radi o srčanom udaru, preporučuje se odmah pozvati hitnu službu umjesto čekanja. Studije pokazuju da starije osobe i žene često odlažu traženje pomoći, a glavni razlozi su neprepoznavanje simptoma, miješanje simptoma srčanog udara (kao što su bolovi u trbuhu, ramenima itd.) s simptomima drugih bolesti, umjesto da žele biti teret svojim najmilijima.

Simptomi koje treba pratiti mogu se javiti i do mjesec dana prije srčanog udara.

  1. Umor

Jedan od glavnih simptoma koji može ukazivati na nadolazeći srčani udar je neobjašnjiv umor. Obavljanje jednostavnih zadataka, kao što su spremanje kreveta ili tuširanje, može postati teže, a umor se povećava prema kraju dana. Ovaj simptom je češći kod žena.

  1. Bolovi u trbuhu

Drugi uobičajeni simptomi uključuju bolove u trbuhu, mučninu, nadutost ili plinove. Prije srčanog udara, bol obično dolazi u valovima.

  1. Bol u prsima

Za muškarce, bol u prsima je jedan od najvažnijih ranih simptoma i ne smije se zanemariti. Kod žena se ovaj simptom javlja samo u 30% slučajeva. Može uključivati trajne ili privremene neugodne osjećaje u jednoj ili obje ruke (češće lijevoj), čeljusti, vratu, ramenima i trbuhu.

  1. Nesanica

Simptomi uključuju teškoće sa spavanjem, rano buđenje i lošu kvalitetu sna. To je povezano s povećanim rizikom od srčanih bolesti ili moždanog udara. Može uključivati i jaku anksioznost i izostanak s posla, a češći je kod žena.

  1. Kratkoća daha

Ako imate problema s disanjem ili osjećate kratkoću daha, može se činiti kao da ne možete dovoljno disati, a može se pojaviti i vrtoglavica. Ovaj simptom se javlja kod muškaraca i žena, često i do šest mjeseci prije srčanog udara.

  1. Gubitak kose

Gubitak kose može biti još jedan pokazatelj, najčešće pogađa muškarce starije od 50 godina, ali i žene mogu biti ugrožene.

  1. Nepravilan rad srca

Ubrzan ili nepravilan rad srca često prate panika i tjeskoba, posebno kod žena. Nepravilan rad srca koji traje 1-2 minute može uzrokovati vrtoglavicu i ekstremni umor.

  1. Pretjerano znojenje

Abnormalno ili pretjerano znojenje može biti rani znak upozorenja na srčani udar i može se javiti u bilo koje doba dana. Češće pogađa žene i može se zamijeniti sa simptomima menopauze, kao što su valovi vrućine ili noćno znojenje. Simptomi slični gripi uključuju ljepljivu kožu i znojenje, neovisno o temperaturi ili fizičkom naporu.

Simptomi se mogu povremeno povlačiti, ali najčešći znakovi srčanog udara su:

● Nelagoda u prsima koja može trajati nekoliko minuta ili se pojaviti iznenada, s osjećajem stiskanja, “punoće” i neugodnog pritiska;

● Oštra ili tupa bol različitog intenziteta i trajanja (može biti kratkotrajna ili trajati više sati), koja se može proširiti na druge dijelove tijela;

● Bol i nelagoda mogu biti prisutne u čeljusti, lijevoj strani, rukama, leđima, vratu i trbuhu, posebno u području “žlice”;

● Kratkoća daha, osjećaj nedostatka zraka, otežano disanje, bol u prsima;

● Hladan znoj, mučnina, povraćanje, blijeda put, opća slabost;

● Otkucaji srca mogu doseći do 150 otkucaja u minuti;

● Iznenadna nemogućnost pokretanja ruke ili noge, ili svih udova;

● Iznenadni gubitak svijesti ili jaka glavobolja;

● Razdražljivost, strah i osjećaj neposredne smrti. Osobe sa srčanim oboljenjima trebaju potražiti pomoć ako bol traje duže od dvije minute. Osobe s anginom trebaju potražiti pomoć ako bol ne nestane nakon deset minuta primjene nitroglicerina. Ako ste sami i mislite da imate srčani udar, nemojte se ustručavati zamoliti nekoga da vas odveze do najbliže zdravstvene ustanove.

Oglasi - Advertisement