Meteorolog Ivan Ristić rekao je da će Srbiju uskoro zahvatiti hladni talas, uz značajan pad temperature i stvaranje snega.

Govoreći o ovoj zimi, Ristić je rekao da će evropski kontinent doživeti potpuni preokret u petak, kada će prestati niz talasa sa zapada, a iz Rusije će početi da duva hladan vazduh.

– Od nedelje do ponedeljka uveče možemo očekivati ​​značajno zahlađenje, uz temperature i padanje snega i stvaranje akumulacija – rekao je Ristić.

Ristić je ranije rekao za Kurir da će arktički talas koji potiče iz Rusije zahvatiti Evropu.

– U subotu će arktički hladni vazduh iz Rusije i severoistočne Evrope stići prvo do Poljske, a potom i Nemačke. U nedjelju ujutro stiže na kapije Beča. Bečka kapija je važna jer je mesto gde u nas ulazi hladan vazduh. Trebalo mu je dan da nas kontaktira – dodao je Ristić:

– Dakle, u ponedeljak ujutro stiže hladan vazduh iz Rusije i stiže do nas, donoseći hladnoću i sneg. Zbog toga se u ponedjeljak očekuje pad temperatura tokom dana. Na primjer, nedjelja bi mogla biti od 10 do 15 stepeni, dok će se u ponedjeljak brzo spustiti na 0 stepeni uz nakupljanje snijega. Dakle, te zime, prve sedmice zime, počevši od ponedjeljka, imat ćete hladne niske temperature u utorak, srijedu i četvrtak. Najviša temperatura će biti oko ili nešto ispod 0 stepeni i počinje prava zima.

 

Komentarišući zemljotres u Japanu, Ristić je rekao da su sada imali sreće što nakon prvog udara nije bilo snažnijih naknadnih potresa, kao što je to bio slučaj u Turskoj.

——Ova nesreća je zapravo bila sreća, inače bi bilo više žrtava. Upravljali su konstrukcijom na tri načina i čak su dodali neke amortizere na blokove. Ristić je rekao da je najbolji pristup koji je do sada dokazan da se napravi nešto što apsorbuje vertikalne talase, a ne temelj.

Kako je rekao, ti vertikalni talasi moraju da se pretvore u ljuljaške, jer ako se kreću gore-dole, sve se raspada.

– Japan je veoma opasan kraj, imaju 1.500 jakih zemljotresa svake godine, obučeni su od malih nogu, kada krenu u školu uvežbavaju kako da se ponašaju kada dođe do zemljotresa – rekao je Ristić.

Problem je, kako je rekao, što se ljudi naviknu na zemljotrese, a onda kada se dogode, postanu opušteniji nego što bi trebali biti. Kada je riječ o nuklearnim elektranama koje se nalaze u regiji, Ristić je rekao da se one uvijek grade pored vode, rijeka, mora ili okeana i da su stoga osjetljive na cunamije. Govoreći o situaciji u regionu, Ristić je rekao da su Bosna i Hrvatska uglavnom aktivne krajem decembra. Sada se stvari smiruju, ali je to proljeće bilo najopasnije za staru Jugoslaviju, dodao je.

– Svi jači zemljotresi desili su se u proleće – rekao je Ristić.

Oglasi - Advertisement