Otkrijte kako da brzo i lako napravite ukusni domaći sir koristeći samo dva osnovna sastojka. Nema potrebe za komplikovanim procesom ili specijalnim sirilom. Sve što vam je potrebno verovatno već imate u kuhinji.

Sastojci:

  1. 2 litre mleka (visokog procenta masti za bolji ukus)
  2. 60 ml sirćeta

Opciono: Nekoliko kapi limunovog soka (nije neophodno, ali može poboljšati teksturu)

Dodatno: So i biber po ukusu. Ako preferirate slaniji sir, slobodno dodajte više soli. Možete je dodati i kasnije u surutku.

Postupak:

  1. Priprema mleka: U šerpu sipajte mleko. Koristite sveže mleko umesto onog s dugim rokom trajanja za bolji kvalitet sira. Dodajte so i dobro promešajte.
  2. Zagrevanje: Mleko zagrevajte uz stalno mešanje. Važno je da mleko ne prokuva – kad se pojave prvi mjehurići, sklonite šerpu s vatre.
  3. Dodavanje sirćeta: U toplo mleko dodajte sirće i po želji kap limunovog soka. Mešajte dok se ne formira surutka i odvoji od čvrstog dela.
  4. Cijeđenje sira: Pripremite cjedilo obloženo gazom. Sipajte smesu u cjedilo i iscedite što više tečnosti. Zatim čvrsto zarolajte gazu i kašikom istisnite preostalu tečnost.
  5. Hlađenje: Sir umotajte u gazu, dobro pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 1 sat pre degustacije.

Ovaj recept vam omogućava da napravite savršen domaći sir bez mnogo truda. Pogledajte i naš video tutorial za detaljnije upute.

Oglasi - Advertisement