World Population Review, široko priznata statistička web stranica, nedavno je objavila kartu koja prikazuje globalnu distribuciju prosječnih IQ rezultata.

World Population Review, ugledna statistička web stranica, nedavno je objavila kartu koja prikazuje globalnu distribuciju prosječnih razina IQ-a.

Japan, koji je prvi.
Prema web stranici, rezultati testa inteligencije (IQ) obično služe kao pokazatelj obrazovnih mogućnosti i resursa dostupnih pojedincima na njihovim određenim geografskim lokacijama.

Zemlje s nižim IQ rezultatima obično pokazuju niže razine razvoja i prosperiteta, posebno u području obrazovanja, u usporedbi s nacijama s višim IQ rezultatima.

Prema njihovim nalazima, zemlja koja tvrdi da je na prvom mjestu je Japan, s prosječnim IQ-om od 106,48. Odmah iza njega su Tajvan (106,47), Singapur (105,89), Hong Kong (105,37), Kina (104,1), Južna Koreja (102,35), Bjelorusija (101,6), Finska (101,2), Lihtenštajn (101,07) i Njemačka (100,74). ).

Nigerija ima najniži zabilježeni IQ od 67,8, a odmah iza nje je Etiopija s koeficijentom od 68,4. Sljedeći je Bangladeš sa 74,3, zatim Kenija sa 75,2 i Indija sa 76,2…

Prema nalazima ove studije, Bosna i Hercegovina se nalazi na 66. mjestu sa prosječnim IQ-om od 88,54. Za usporedbu, susjedna Hrvatska može se pohvaliti prosječnim IQ-om od 95,75, dok je Srbija odmah iza nje s 89,6. Crna Gora, s druge strane, ima prosječan IQ 85,78.

Izračun prosječnog IQ-a zemlje uključuje analizu prosječnog učinka zemlje na standardnim IQ testovima, pročišćavanje rezultata nacionalnim procjenama iz matematike, čitanja i znanosti, te razmatranje ukupne pouzdanosti podataka.

Postoji mnoštvo varijabli koje treba razmotriti.
Izvori podataka ispitani u ovom članku razlikuju se u smislu broja procijenjenih varijabli, razine provedene analize i pravodobnosti podataka.

Iako se IQ često koristi kao mjerilo inteligencije, postoje dodatne metrike koje obuhvaćaju rezultate akademskih testova, indeks inteligencije i akumulaciju Nobelovih nagrada.

Oglasi - Advertisement