Dženifer Aniston, zvijezda poznata po svojoj ulozi u hit seriji “Prijatelji”, ne prestaje biti inspiracija mnogima kada je riječ o zdravim životnim navikama. Od svog legendarnog recepta za salatu, koji je postao hit među obožavateljima, do njenog jutarnjeg rituala sa šoljom kafe obogaćenom kolagenom, Dženifer nastavlja da utječe na trendove zdrave ishrane i ljepote.

Rutina poznate glumice
Aniston ne samo da je popularizovala povremeni post i ukusne smutije, već i demonstrira zdrav način života kroz svakodnevne aktivnosti. Njena ljubav prema psima, redovne posjete teretani, i druženje s prijateljicama, sve to čini dio njene rutine. Ali, ono što posebno privlači pažnju jeste njen početak dana – vruća kafa sa dodatkom kolagena u prahu.

Zašto kolagen?
Ovaj trend nije popularan samo među poznatima, već je primamljiv i široj publici, uključujući i Srpkinje koje ga redovno koriste u svojim smutijima ili čaši vode. Suplementi kolagena, poznati po svojim prednostima za mladolik izgled, jačanje kostiju, noktiju i kose, privukli su pažnju mnogih. Čak je i portal “Eating Well” odlučio da istraži koliko su ti suplementi zdravi i da li je njihovo miješanje s kafom zaista korisno.

Naučna perspektiva
Iako stručnjaci za ishranu često koriste kolagen kao alternativu proteinu surutke, važno je znati da nisu svi suplementi jednako korisni. Prema istraživanjima, najbolje je tražiti one koji sadrže kolagen peptide ili hidrolizovani kolagen. Dženifer preferira kolagen koji uključuje i vitamin C i hijaluronsku kiselinu. Međutim, iako su takvi suplementi skupi, nisu nužno efikasniji od konzumiranja hrane bogate kolagenom, poput supe od kostiju, citrusa, bobičastog voća, i brokolija.

Zaključak
Kao što dijetetičarka Viktorija Siver ističe, nije neophodno koristiti skupe suplemente da bi se održalo zdravlje kostiju, kože, kose i noktiju. Povećavanje unosa kolagena kroz hranu bogatu aminokiselinama prolinom i glicinom, kao i vitaminom C, može biti podjednako korisno. Osim toga, pitanje dodavanja kolagena u kafu je kontroverzno, s obzirom na mišljenje dr. Bruka Rasela da kolagen ne podnosi visoke temperature i da se njegove dobrobiti mogu smanjiti.

Tako Dženifer Aniston ostaje ikona ne samo u svijetu glume, već i u promovisanju zdravog načina života, inspirišući mnoge svojim izborima.

Oglasi - Advertisement