Djelovanje Balkanskog kartela, njegovo podrijetlo, krijumčarske rute i značaj oznaka na pakiranjima kokaina pitanja su koja se nameću pri pokušaju razumijevanja ove zločinačke organizacije.

Svjetski tisak mjesecima je bio pun naslova o balkanskom kartelu. Među istaknutim vijestima bile su “Zapljena 200 tona kokaina od strane Balkanskog kartela” i “Uhićenje 10 članova Balkanskog kartela”.

Natpisi koji se posljednjih mjeseci nalaze u raznim medijima samo su djelić cjeline. Ipak, postavlja se pitanje odakle zapravo potječe droga i kakav je značaj iza oznaka na pakiranjima koja sadrže kokain?

Prema riječima predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), Balkanski kartel čine brojne organizirane kriminalne skupine s Balkana koje surađuju u provođenju kriminalnih radnji, pa otuda i naziv.

Proizvodnja kokaina u gustim džunglama je raširena pojava.

Zajednička nit koja ih sve povezuje je nezakonita trgovina kokainom. Izvršenje takve operacije zahtijeva precizno planiranje i organizaciju, uključujući nabavu kokaina u Južnoj Americi, njegov transport iz gustih džungli na brod, utovar na manja plovila ili izravno na veliki brod u luci, manevriranje kroz carinu, provođenje zakona , i obalna straža. Nakon toga, pošiljka se mora čekati u europskim vodama, gdje se može preuzeti pomoću malih čamaca ili angažiranjem tima u luci da diskretno iskrca cijeli kontejner ili njegov sadržaj. Ovo detaljno objašnjenje donosi naš informator.

Komunikacija koja je kodirana iz sigurnosnih razloga.

Prema njegovoj perspektivi, zločinačke organizacije sklapaju sporazume koristeći metode šifrirane komunikacije.

Prema rečima sagovornika „Blica“, ove grupe se udružuju iz raznih razloga, a svaka ima svoju specifičnu ulogu. Ipak, najcjenjenija skupina je ona koja se specijalizirala za prijevoz.

On vjeruje da šifrirana komunikacija čini poslove znatno praktičnijima jer eliminira potrebu za čestim sastancima. Kao rezultat toga, poslovi vezani uz trgovinu kokainom, za koje je ranije trebalo godinu dana, sada se sklapaju u roku od samo dva tjedna.
U bananama je otkrivena prisutnost kokaina.

Naš doušnik nas je obavijestio da je preferirani način krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike njegovo skrivanje u kutijama za banane.

Kaže nam da je otvaranje tvrtke za trgovinu bananama relativno jednostavno zbog stalne potražnje za njima.

Prema njegovoj tvrdnji, kokain u Europu uglavnom ulazi preko luke u Belgiji ili Nizozemskoj, da bi se potom transportirao na druga odredišta.

Prema njegovim riječima, samo dio ukupne pošiljke zapravo stigne u Srbiju.

Sudjelovanje u nezakonitim financijskim aktivnostima i prepuštanje raskošnom načinu života

U području trgovine drogom, viši ešaloni sindikata organiziranog kriminala (OKG) skupljaju značajno bogatstvo, koje nastoje legitimizirati ulažući u nekretnine diljem svijeta, omogućujući život u raskoši.

Naš izvor pojašnjava da osim nabavke skupocjenih oklopnih vozila izdvajaju i značajnu svotu novca, obično oko 200.000 eura.
Krijumčarenje marihuane je relativno jednostavnije od trgovine kokainom.

Prema riječima našeg sugovornika, krijumčarenje droga obuhvaća sve supstance.

Počevši od kokaina, preko marihuane i konačno do heroina, spektar supstanci je širok.

Prema našem izvoru, razlog zašto je organizirana kriminalna skupina (OKG) prokrijumčarila jednu tonu marihuane nakon uspješno prošvercanih 100 kilograma kokaina leži u proporcionalnom odnosu između uloženog i dobivenog novca. Logistika prijevoza i osoblje koje je uključeno, značajno olakšavaju krijumčarenje marihuane u odnosu na kokain, objašnjava naš sugovornik.

Žene također imaju svoje jedinstvene uloge.

Naša sugovornica potvrđuje da prisutnost žena u organiziranim kriminalnim skupinama (OKG) nije nimalo nebrojena.

Naša sugovornica objašnjava da iako su žene prisutne, one nemaju istaknute pozicije. Umjesto toga, njihove uloge prvenstveno uključuju prenošenje poruka, uklanjanje stavki i isporuku informacija drugima.

Na pakiranjima droga nalaze se različiti znakovi u svrhu identifikacije i informiranja.

I dok se u javnosti često raspravlja o povezanosti oznaka na pakiranjima droga i organiziranih kriminalnih skupina (OKG), naš informator daje uvid u osobe odgovorne za postavljanje tih oznaka i načine na koje se oni služe.

Odgovorna osoba za označavanje pakovanja droge s likom Gavrila Principa, koja je bila povezana s grupom “Iz principa” Veljka Belivuka, pojašnjava da je postupak označavanja potpuno proizvoljan. Proizvođač lijekova je taj koji određuje etiketu koja će se koristiti.

Oglasi - Advertisement