KARDIOLOG UPOZORAVA: OVO JE GRANICA DONJEG KRVNOG TLAKA KOJA DOVODI DO SRČANOG UDARA

0
14405

Visoki krvni tlak predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, a njegovo svakodnevno praćenje je ključno za pravovremeno uočavanje i reagiranje na promjene koje bi mogle biti rizične.

Jeste li se ikada osjećali izrazito nelagodno prilikom naglog ustajanja? Osobe čiji krvni tlak dramatično varira u takvim situacijama imaju dvostruko veći rizik od razvoja srčanog udara.

Oni koji se već bore s problemima krvnog tlaka vjerojatno su upoznati s kritičnim vrijednostima, no nije naodmet ponoviti: povećane vrijednosti mogu biti znak za uzbunu.

Tipično, gornji (sistolički) krvni tlak blago pada kada osoba naglo ustane. Međutim, ako dijastolički (niži) tlak dosegne višu razinu, to može ukazivati na povećani rizik od srčanog udara.

U istraživanju objavljenom u časopisu “Hipertenzija”, analizirano je 1.207 pacijenata u dobi od 18 do 45 godina, s dijagnosticiranim visokim krvnim tlakom prvog stupnja. Sistoličke vrijednosti su se kretale od 140 do 159, a dijastoličke od 90 do 100.

Rezultati su pokazali da su oni ispitanici s višim vrijednostima dijastoličkog tlaka pri ustajanju imali dvostruko veći rizik od srčanog udara u usporedbi s ostalim sudionicima istraživanja.

Ovo otkriće potvrđuje prethodne sumnje da visoki krvni tlak kod mladih osoba može biti ključan faktor u dijagnosticiranju srčanih rizika.

„Bili smo iznenađeni da čak i mali porast tlaka može ukazivati na potencijalnu opasnost. Nadamo se da će ovo otkriće pomoći u liječenju pacijenata s visokim krvnim tlakom, čak i kada su riječ o mlađim osobama“, izjavio je dr. Paolo Palatini s Univerziteta u Padovi, prenosi net.hr.

Oglasi - Advertisement