Prehlada može biti naročito neugodna tokom prazničnog perioda, uzrokujući umor, iscrpljenost i glavobolju. No, postoji nekoliko efikasnih metoda koje doktori koriste za brzi oporavak.

Hranljiva Ishrana

Dr. Dahval Desai, direktor bolnice St. Džozef u Atlanti, naglašava važnost konzumiranja hranljive hrane. On preporučuje jela bogata proteinima, kao što su jaja, piletina ili jogurt, dok savjetuje izbjegavanje prerađene hrane i pića s kofeinom. Dr. Džudit Flores iz New Yorka ističe da je važno izbjegavati alkohol, posebno ukoliko se uzimaju lijekovi bez recepta.

Značaj Hidratacije

Voda je ključna za ublažavanje simptoma prehlade. Dr. Flores savjetuje povećan unos vode, a stručnjaci klinike Mayo preporučuju i prirodne sokove, vodu s limunom ili supu kako bi se zadovoljile potrebe tijela za tečnošću.

Prioritet Kvalitetnom Snu

Klinika Mayo upozorava da nedostatak odmora smanjuje proizvodnju antitijela neophodnih za borbu protiv infekcija. Dr. Kristofer Skuderi iz Floride savjetuje odmor i rani odlazak na spavanje prilikom prvih simptoma prehlade.

Fokus na Najozbiljniji Simptom

Dr. Desai naglašava važnost prepoznavanja i tretiranja najtežeg simptoma. Preporučuje umjerenost u korištenju lijekova bez recepta i savjetuje konsultaciju s ljekarom prije uzimanja bilo kakvih lijekova, posebno kod djece.

Ukratko, ključ za efikasno liječenje prehlade leži u odgovarajućoj ishrani, hidrataciji, kvalitetnom snu i fokusiranju na najteži simptom. Ne zaboravite, briga o svom tijelu je najvažnija u borbi protiv virusa.

Oglasi - Advertisement