Hrđa na vodovodnim cijevima ne samo da ih oštećuje, već i kvari izgled enterijera. Najbolje je da je uklonite čim primijetite da se pojavljuje. U prodavnicama možete kupiti razna sredstva za čišćenje cijevi i uklanjanje ove dosadne pojave, ali su često veoma skupa i ponekad ne djeluju učinkovito.

Umjesto toga, isprobajte mnogo jeftiniji proizvod koji sigurno imate kod kuće – kečap. On sadrži sirćetnu kiselinu koja može da neutrališe rđu, odnosno da je u potpunosti rastvori.

Uklanjanje hrđe kečapom
Nanesite debel sloj kečapa na područja pokrivena rđom. Ostavite da djeluje dva sata. Ako je rđa dugo prisutna i u većoj količini, ponovite postupak i ostavite kečap još jedan sat. Smotajte aluminijumsku foliju u oblik lopte i njome trljajte zarđale cijevi. Isperite vodom i vidjet ćete sjajne rezultate.

Ako želite da postignete dodatni sjaj, napravite pastu od sode bikarbone i vode:
Pomiješajte sodu bikarbonu s vodom dok ne dobijete gustu pastu. Nanesite pastu na cijevi. Ostavite da djeluje sat vremena. Obrišite cijevi nakon sat vremena.

U kombinaciji s prethodnim trikom s kečapom, vaše cijevi će dobiti sjaj i izgledati kao nove. Ovi jednostavni koraci pomoći će vam da održavate svoje vodovodne cijevi čistima i bez hrđe, koristeći pristupačne i lako dostupne proizvode.

Oglasi - Advertisement