Sa dolaskom aprila, pred nama je niz novih praznika, među kojima su glavni Uskrs i Uskršnja nedelja. Oni se slave u znak vaskrsenja Isusa Hrista, a ove godine će pasti 9. aprila (katolički Uskrs) i 16. aprila (pravoslavni Uskrs). Na samu Vaskršnju nedjelju vjernici će se okupiti u crkvi, poslušati propovijed sveštenika, a potom će se družiti sa porodicom i prijateljima uz gozbu.

Mnogo je običaja vezanih za praznike, a neki od njih se razlikuju od zemlje do zemlje. Međutim, u većini zemalja širom svijeta tradicionalno farbanje jaja je uobičajeno. Za mnoge ljude ovo je i odličan izvor zabave. U nastavku našeg današnjeg članka donosimo vam neke informacije o stylingu koji je moguć bez upotrebe ikakvih kemikalija.

Mnogima omiljena boja je crvena jer simbolizira nedužnu Isusovu krv koja je prolivena. Danas postoji mnogo načina za farbanje i ukrašavanje jaja, ali mnogi od njih uključuju upotrebu boja koje su pune raznih hemikalija. Intenzivna crvena je veoma teško dobiti.

Korisnici društvenih mreža dijele zanimljive savjete o tome kako dobiti prirodne boje za uskršnja jaja. Za crvenu boju prvo se spominje sok od trešnje. Postupak je isti kao i kod uobičajenog farbanja – jaja stavite u šerpu, a zatim dodajte sok od višanja. Druga stavka na listi je mljevena paprika koja se dodaje u četiri kašike u litar vode, zatim se dodaju so i sirće. Međutim, važno je paziti da paprika nije ljuta, jer to može uzrokovati prodiranje boje kroz ljusku jajeta i neželjeni učinak.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here