Bubrezi igraju ključnu ulogu u filtriranju toksina iz organizma, pa je za očuvanje celokupnog zdravlja bitno osigurati njihovo pravilno funkcionisanje. Rana dijagnostika može značajno povećati šanse za uspešno lečenje. Zato je važno obratiti pažnju na signale koje telo šalje.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju:

Oticanje zglobova, stopala i lica: Bubrezi su zaduženi za preradu tečnosti u telu. Stoga, ako primetite oticanje, posebno na zglobovima, stopalima, rukama ili licu, to može biti indikator problema s bubrezima.

Promene u urinu: Budući da je proizvodnja urina jedna od primarnih funkcija bubrega, bilo kakve promene u njegovoj boji, mirisu, frekvenciji ili prilikom mokrenja (bol, krv u urinu, često mokrenje noću) mogu ukazivati na probleme.

Mučnina i povraćanje: Ako bubrezi nisu sposobni da eliminišu toksine iz tela, može doći do mučnine i povraćanja, kao tela pokušaja da se oslobodi tih toksina.

Čest osećaj umora: Umor može biti simptom nedostatka eritropoetina, hormona koji proizvode bubrezi. Nedostatak ovog hormona može dovesti do povećanog osećaja umora, čak i ako ste dovoljno spavali.

Anemija: Anemija je često povezana sa smanjenom produkcijom eritropoetina, koji je neophodan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Ako patite od anemije, važno je proveriti zdravlje bubrega.

Metalan ukus u ustima i loš zadah: Ako bubrezi ne mogu adekvatno filtrirati toksine, može doći do njihove akumulacije u telu, što može rezultirati metalnim ukusom u ustima i lošim zadahom.

Oglasi - Advertisement