Prema najnovijem izvješću cijenjenog portala “Global firepower” za 2024. godinu, Sjedinjene Američke Države mogu se pohvaliti najstrašnijom vojnom silom u svjetskim razmjerima. U regionu Zapadnog Balkana titulu najjače nosi Vojska Srbije.

U odnosu na prethodne godine, Vojska Srbije je doživjela značajan napredak i trenutno se nalazi na 56. mjestu.

U Jutarnjem programu Kurir televizije gostovao je Vlade Radulović, ugledni vojno-politički analitičar.
Iako je priznao da izvješće pruža dragocjene uvide u trenutačnu situaciju, izrazio je neke rezerve glede njegove apsolutne točnosti.

Doista, ponosni smo što se ocjenjujemo na temelju različitih standarda, uključujući i vojne. Međutim, važno je napomenuti da dotični popis nije nepogrešiv i ne mora biti posve točan. Ima dovoljno prostora za kritiku što se tiče samog popisa. Iako služi kao koristan pokazatelj, ne uzima u obzir druge značajne čimbenike osim 50 do 60 kriterija koje uključuje. Na primjer, procjena zanemaruje važnost nuklearnih sposobnosti, jer zemlje bez njih ne dobivaju negativne bodove. Uz to, zanemaruje ključni kriterij: stanje morala. Čini se da je fiksiran na tehnološki napredak i radnu snagu, zanemarujući kvalitetu obuke, o čemu svakako treba voditi računa.

Isporuka raketnog sustava “Javelin” Prištini od strane Sjedinjenih Država bila je tema koju je komentirao.

– Smatramo da je vrlo malo stvari lišeno logike. Ideja da trebamo vojsku da se zaštitimo od NATO-a, po mom mišljenju, nije dobra ideja. Iako je ključno posjedovati sposobnost da se zaštitite, jednako je važno izbjeći da se nađete u poziciji u kojoj obrana postaje neophodna. To implicira da su svi alternativni putevi istraženi. Što se tiče sustava “Javelin” koji je SAD dostavio Prištini, mora se priznati da je Priština vješto kapitalizirala situaciju.
Bez obzira na naše osobne preferencije, neosporna je činjenica da su dosljedno pakirali fascikle i slali ih u Washington, ističući razne kampanje i pripreme na Kosovu. Čak su išli tako daleko da su kupovali artikle iz Kine i svrstavali se uz Rusiju. To je na kraju dovelo do prisutnosti Putinovih zastava u Banjoj Luci i noćnih vukova. Iako donekle mogu razumjeti njihove postupke, ne razumijem zašto osjećaju potrebu provocirati i antagonizirati druge, posebno s obzirom na trenutne okolnosti. Priznajem da možemo imati saveze s Rusijom, Kinom i Iranom, ali moramo prepoznati i svoju trenutnu poziciju i ponašati se u skladu s tim – naveo je Radulović, ističući svoje stajalište.

Amerikanci su predmetni predmet primili na prikladan način, pažljivim rukovanjem i učinkovitom dostavom. Tada je sugerirano da bi trebali imati priliku iskoristiti to, budući da su iskazali interes za Putina i Noćne vukove, te se činilo da ih opskrbljuju oružjem. Poruka je u biti bila: “Izvolite, gospodo. Sada je vaš red da poduzmete akciju. Promatrajmo ishod.

Oglasi - Advertisement