Ujutro 1. siječnja 2024. mnoštvo građana Istanbula okupilo se na skupu kako bi izrazili nepokolebljivu potporu narodu Gaze na palestinskom teritoriju. Od listopada, Istanbul i drugi gradovi u Turskoj su domaćini redovnih ovakvih okupljanja. Marš je započeo u 8:30 sati po lokalnom vremenu, a vjernici su nakon jutarnje molitve krenuli iz četiri središnje gradske džamije.

Prosvjednici su izašli na ulice držeći natpise koji osuđuju izraelsku vojnu operaciju i iskazuju solidarnost s Palestincima. Most Galata preko Zlatnog roga poslužio je kao središnje mjesto okupljanja skupa, privlačeći veliki broj ljudi.

Osim zatvaranja pojedinih ulica u centru grada zbog prosvjeda, došlo je i do okupljanja ljudi na stanicama metroa i raznih vidova javnog prijevoza. Naime, brojni članovi parlamenta, uključujući bivše ministre nacionalne obrane i unutarnjih poslova Hulusi Akar i Süleyman Soyla, aktivno su sudjelovali u događaju.

U srijedu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio svoje negodovanje prema izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, još jednom ga uspoređujući s Adolfom Hitlerom. Kao odgovor, Netanyahu je ustvrdio da je Erdogan “najmanje kvalificirana osoba da nam drži predavanja o etici.

Netanyahu je, prema Erdoğanu, označen i kao “krvnik” i kao “ubojica”. Erdoğan ga optužuje za počinjenje genocida u pojasu Gaze za osobnu korist i izbjegavanje pravnih posljedica u Izraelu. Uz to, Ankara odbija priznati Hamas kao terorističku skupinu.

Oglasi - Advertisement