Grkinja konzumirala kiseli kupus svakodnevno dve godine: Iznenadila se rezultatima krvnih testova nakon toga

0
7089

Grčka državljanka koja živi u slikovitom Sidneju podijelila je svoje iskustvo borbe s nizom neugodnih simptoma na dnevnoj bazi. Ovi simptomi uključuju nadutost, dijareju, zatvor, prekomjerno stvaranje gasova, bolove u trbuhu, zadržavanje vode, nedostatak energije i mučninu. U saradnji s nutricionistom Angelom Koljos Dimitrakopuljos, odlučila je fokusirati svoje nutricionističke istraživanja i eksperimente na kiseli kupus, koji je bogat vitaminom C. Stručnjaci smatraju da bi ova fermentisana namirnica trebala biti redovni dio ishrane, jer ne samo da jača imuni sistem, već i pozitivno utječe na cjelokupno zdravlje.

Ova Grkinja, suočena s nizom zdravstvenih problema, podijelila je svoje iskustvo na media.com, objašnjavajući kako se njen život promijenio nakon što je u svakodnevnu prehranu uključila kiseli kupus. “Svakodnevno doživljavam niz neugodnih simptoma koji nisu ograničeni samo na nekoliko stvari. Unatoč terapiji koju mi je prepisao gastroenterolog, uključujući lažna vlakna i probiotike, i dalje sam se borila s mučninom. Kada nisam vidila rezultate, odlučila sam istražiti druge opcije,” rekla je Angela. “Ponekad je važno ignorirati savjete stručnjaka i istražiti različite mogućnosti za poboljšanje zdravlja.” Nakon dvogodišnje redovite konzumacije kiselog kupusa, Angela je podijelila svoja zapažanja, napominjući da rijetko koji ljekar preporučuje ovu namirnicu. Opisala je svoje početne reakcije na kiseli kupus, uključujući nadutost, gasove i žgaravicu, ali je ustrajala, a simptomi su ubrzo nestali.

Nutricionisti ističu važnost umjerene konzumacije kiselog kupusa i preporučuju njegovo kombiniranje s povrćem, probiotskim jogurtom i lećom. Angela tvrdi da redovita konzumacija kiselog kupusa, zajedno s drugom fermentiranom hranom, voćem, povrćem i mahunarkama, može poboljšati zdravlje crijeva, ojačati imuni sistem, povećati nivo energije i poboljšati kognitivne funkcije. Angela je primijetila značajne promjene u svom zdravlju kao rezultat ovog eksperimenta, uključujući smanjenje upala, gasova, nadutosti i zatvora. Istraživanja pokazuju da fermentirana hrana poput kiselog kupusa ima protuupalna, antioksidativna i antikancerogena svojstva. Angela naglašava važnost spoja indol-3 u kiselom kupusu, koji pomaže u smanjenju upale i održavanju zdrave hormonske ravnoteže. Također je primijetila smanjenje stresa i naglasila ulogu pravilne crijevne flore u apsorpciji korisnih minerala koji reguliraju raspoloženje, poput magnezija i cinka. Osim toga, doživjela je manje nadimanja i bolova u stomaku, a krvni testovi su pokazali povećane razine željeza, što ukazuje na poboljšanu probavu. Angela je zaključila preporučujući redovitu konzumaciju kiselog kupusa i drugih fermentiranih namirnica, ističući da se efekti neće odmah pokazati, već će biti vidljivi uz redovitu upotrebu u svakodnevnom životu. Napomenula je da lične promjene zavise od niza faktora, te naglasila važnost istraživanja i eksperimentiranja s novim načinima održavanja zdravlja.

Oglasi - Advertisement