Sarkopenija je progresivno stanje koje se karakterizira postupnim smanjenjem mišićne mase i snage, ozbiljno utječući na kvalitetu života i povećavajući rizik od ozljeda i bolesti.

Ovaj gubitak mišićne snage i mase može bitno utjecati na svakodnevne aktivnosti i kvalitetu života. Sarkopenija, često podcijenjeni i zanemareni sindrom povezan sa starenjem i drugim faktorima, nije samo estetski problem, već značajno utječe na fizičke sposobnosti i opće zdravstveno stanje, ističe dr. William Morrison.

Što je sarkopenija
Sarkopenija je stanje koje obuhvaća gubitak mišićne mase, snage i funkcionalnosti, često povezano sa starenjem. Dr. Morrison napominje da ovo stanje može utjecati i na mlađe osobe, posebno kod neaktivnog života ili nedovoljnog unosa proteina. Ovo stanje smanjuje pokretljivost, izdržljivost i otpornost na umor, a simptomi slični nedostatku magnezija mogu se također pojaviti.

Uzroci sarkopenije
Stručnjaci identificiraju nekoliko potencijalnih uzroka sarkopenije:

Starenje: Prirodni gubitak mišićne mase se intenzivira s godinama, posebno nakon 50. godine.
Neadekvatan unos proteina: Nedovoljan unos proteina može ograničiti rast i oporavak mišića.
Sjedilački način života: Nedostatak aktivnosti može doprinijeti slabljenju mišića i povećati rizik od sarkopenije.
Kronične bolesti: Stanja kao što su dijabetes ili reumatoidni artritis mogu poticati mišićni gubitak.

Simptomi sarkopenije
Dr. Matthew Thorpe opisuje simptome koji uključuju mišićnu slabost i smanjene fizičke performanse, što može otežati svakodnevne aktivnosti poput penjanja stepenicama ili podizanja predmeta. Drugi simptomi uključuju postepeni gubitak mišićne mase i snage, povećani umor, ograničenu mobilnost i fleksibilnost, što može rezultirati teškoćama u kretanju i izvođenju osnovnih pokreta.

Liječenje sarkopenije
Dr. Thorpe preporučuje redovite vježbe za jačanje mišića kako bi se usporio gubitak mišićne mase i povećala snaga i izdržljivost. Adekvatan unos proteina je ključan za rast i obnovu mišića, dok vitamin D suplementacija može poboljšati zdravlje mišića i kostiju. Fizioterapijske vježbe mogu pomoći u jačanju mišića, poboljšanju mobilnosti i ublažavanju boli povezane sa sarkopenijom. U nekim slučajevima, liječenje može uključivati i farmakološke opcije koje pomažu u povećanju mišićne snage ili smanjenju mišićnog gubitka, s individualno prilagođenim pristupima liječenja za svakog pojedinca.

Oglasi - Advertisement