U sinoćnjem četvrtom kolu UEFA Europske lige snage su odmjerili izraelski Maccabi i španjolski Villareal. Trijumfu su se veselili gostujući sastavi rezultatom 2:1.

Utakmica se odvijala na neutralnom terenu, točnije u Larnaci na Cipru. Ova utakmica je značajna jer označava uvodnu utakmicu izraelskog kluba od početka nasilne okupacije i neprijateljstva prema Palestini od strane Izraela.

Sport nije bio u središtu pozornosti tijekom sinoćnjeg događaja, jer je bio zasjenjen očiglednim licemjerjem UEFA-e, odnosno Europe. Organizacija je pristala na jednominutnu šutnju u počast izraelskim žrtvama u tekućem sukobu, ali nije spomenula više od 10.000 palestinskih žrtava, od kojih su gotovo polovica bila djeca. Ovaj propust je dovoljan da opravda osjećaje prezira i gađenja.

U okolnostima pokvarenog ponašanja još uvijek postoje primjeri divljenja vrijednog ponašanja. Konkretno, dva igrača Villareala odbila su sudjelovati u “minuti šutnje” na terenu, navodeći licemjerje i fašizam koji se veže uz takvu gestu. Ti igrači bili su Aissa Mandi, 32-godišnji Francuz alžirskog podrijetla, i Ilias Akhomach, 27-godišnji Španjolac marokanskog podrijetla. Preostalu devetoricu suigrača ostavili su na terenu i pridružili im se tek nakon isteka minute šutnje.

Kao što se i očekivalo, Maccabi je na akciju odgovorio oštrim protivljenjem, nazivajući je i “sramotnom” i “neprihvatljivom”. Tim je izrazio jasno nezadovoljstvo ovim potezom, ne ostavljajući nikakvu sumnju u svoj stav po tom pitanju.

U izvješću s utakmice, promatrač je primijetio nedolazak Mandija i Akhomacha tijekom određene “minuti šutnje”. Posljedice njihovih postupaka u ovom su trenutku neizvjesne.

Vrijedno je napomenuti da u Španjolskoj postoji značajno protivljenje Izraelu zbog opsežnog nasilja koje je nanio Palestini i njenim stanovnicima. Kao rezultat toga, entuzijastični odgovor navijača Villareala na ovu akciju nije neočekivan.

Opis pogledajte na Tvit nalogu ispod

RMC Sport on X: “En marge de la rencontre de C3 ce jeudi entre le Maccabi Haïfa et Villarreal (1-2), délocalisée à Chypre, deux joueurs de l’équipe espagnole, Aïssa Mandi et Ilias Akhomach, n’ont pas participé à la minute de silence à l’initiative du club israélien https://t.co/bghqzKs1uF” / X (twitter.com)

Oglasi - Advertisement